• hr
  • en
  • de
  • it

Put u privatizaciju: ‘Jadroplov’ čeka dokapitalizaciju

Dokapitalizacija do kraja godine kao uvod u privatizaciju. Takvu je budućnost splitskog "Jadroplova" još u svibnju ove godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio prilikom posjete Splitu. Od najave je prošlo gotovo pola godine, no još nije poznato kada će dokapitalizacija tog splitskog brodara.
Ni u resornom ministarstvu nisu bili voljni reći nešto više kada bi mogla dokapitalizacija, osim da ovisi i o, kako su rekli, trenutačnoj situaciji tržišta kapitala.
-Slobodni smo Vas izvijestiti da se u ovom trenutku radi na mogućoj dokapitalizaciji tvrtke "Jadroplov". Svaki proces dokapitalizacije ovisi o trenutnoj situaciji tržišta kapitala, te zainteresiranosti mogućih investitora za ulaganje. U ovom trenutku o procesu koji je na početku i koji je složen nismo u mogućnosti iznositi preciznije podatke - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Naime, kako doznajemo, postoji volja da se "Jadroplov" dokapitalizira sredstvima mirovinskog fonda, odnosno sredstvima II. mirovinskog stupa koji trenutačno raspolaže sa preko 50 milijarda kuna. Kako je zamišljeno, sredstva od dokapitalizacije bila bi usmjerena za izgradnju novih brodova.
Odluku o dokapitalizaciji, sukladno zakonu o trgovačkim društvima, treba donijeti Skupština "Jadroplova", i to sa 75 posto glasova nazočnih, plus jedan glas više. Dakle, skupština dioničara mora odlučiti koliki udio i po kojoj su cijeni dionice "Jadroplova" postojeći dioničari spremni prepustiti mogućim novim vlasnicima. Kad uzmemo sve u obzir, dokapitalizacija "Jadroplova", a zatim i privatizacija ove brodarske tvrtke, po svemu sudeći neće tako brzo kako je bilo najavljeno sredinom godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr