• hr
  • en
  • de
  • it

Pun pogodak s polupodmornicama

Agena Marin iz Biograda prva je hrvatska tvrtka koja proizvodi polupodmornice. Atrakcija dugačka samo 10 metara može u jednoj vožnji primiti 14 putnika, a plovi brzinom od 6,5 čvorova. Ove godine, prema riječima Mladena Peharde, direktora Agena Marina, vozit će na 16 lokacija diljem jadranske obale koje su odlučile proširiti svoju turističku ponudu.
Prva je prije malo više od godinu dana isporučena na otok Krk gdje je postala velika atrakcija. Golem je to uspjeh za projekt koji je počeo prije samo dvije godine.
- Polupodmornice su sve popularnije u svijetu jer su jeftinije od pravih podmornica, a i lakše ih je održavati. Također, mnogo ih je lakše registrirati i zbog toga se sve više renomiranih svjetskih ljetovališta odlučuje svoju ponudu obogati polupodmornicama, a ne pravim podmornicama - rekao nam je Peharda.
Ove godine strani, a i domaći turisti moći će uživati u hrvatskom podmorju od Krka pa do Dubrovnika. Polupodmornica je ekološki proizvod, ima integrirani generator na zamašnjaku koji omogućuje prebacivanje na hibridni, odnosno električni pogon za korištenje plovilom u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima. Plovilo stoji 110 tisuća eura plus PDV.
- Polupodmornica je dugačka deset metara, široka 2,5, a u putničkom prostoru ima 14 sjedećih mjesta. Od toga su prednja dva rezervirana samo za djecu kao njihov kutak za igru i uživanje. U tom je dijelu plovila postavljen i periskop kako bi putnici mogli doživjeti ugođaj gledanja morske pučine kao da su u pravoj podmornici. Putnici dok se voze kroz staklene stijene mogu gledati podmorje i biti potpuno sigurni - dodao je Peharda.
Interes za polupodmornicu iskazale su i tvrtke sa Sejšela, Kariba i iz Novog Zelanda, a Peharda se nada da će se iz toga izroditi i konkretan posao.

Izvor: www.liderpress.hr