• hr
  • en
  • de
  • it

Pulski akvatorij othrvao se 30-godišnjem zagađivanju

Grad Pula ima obvezu do kraja 2018. godine izgraditi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. U skladu je to s usvojenim vodnokomunalnim direktivama Europske unije. Hrvatske vode su dosad odredile projektni zadatak i formirale projektni tim te objavile natječaj za iskazivanje interesa potencijalnim zainteresiranim izvođačima radova, a neki su se već i javili. Do kraja ovog mjeseca ili početkom ožujka najpovoljniji će biti poznati, a potom se očekuje i raspisivanje natječaja, ishodovanje dozvola i početak radova na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. U sklopu priprema za izradu nove studije o utjecaju na okoliš sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Pule, Herculanea je izradila izvještaj o stanju prirode i okoliša u akvatoriju grada, da bi se dakle utvrdilo to nulto stanje.
Direktor Herculanee Igor Stari veli da je prošlog je ljeta ispitivano stanje okoliša i prirode u pulskom akvatoriju, i to usred ljeta, dakle na vrhuncu turističke sezone, kada su onečišćenja i količine otpadnih voda na vrhuncu.

- Iako se kvaliteta morske vode na pulskim plažama redovito prati i objavljuje na web-stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ova su ispitivanja posebno zanimljiva jer obrađuju upravo okoliš u radijusu utjecaja postojećeg podmorskog ispusta. Temeljm natječaja povjerena su Institutu "Ruđer Bošković", a obavljena su pod stručnim vodstvom dr. Sandija Orlića, kaže nam direktor Stari.
- Postojeći podmorski ispust već gotovo trideset godina ispušta otpadnu vodu kilometar i pol od kopna, do dubine od 36 metara. Istraživanja obavljena ljetos pokazala su da je čak i nad samim mjestom ispusta, zahvaljujući izvrsnom položaju, dubini i strujama mora, voda izvrsne kvalitete, kaže direktor Herculanee.

Zaključak je da i nakon gotovo 30-godišnjeg ispuštanja otpadnih voda na lokaciji u sredini zaljeva Brankoras, ovo područje i dalje spada u kategoriju čistih ekosustava.

www.glasistre.hr