• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi morski hotel glanca se u škveru

Prvi splitski botel, odnosno ploveći hotel, već će tijekom svibnja primiti prve goste: 120 metara dug putnički brod "Dalmatia" mjesecima se uređuje i sređuje u splitskom brodogradilištu. Meštri u trlišima užurbano zuje brodskim hodnicima i palubama. Tuče se ruzina s brodske oplate, brusi paluba, pituraju saloni... Hodnici i saloni pažljivo su prekriveni najlonom i kartonom.
Nekadašnje putničke kabine, sutra "hotelske sobe" čiste su, sređene, usisane i sve lipo miriše. Samo valja otvoriti vrata, da ne kažemo spustit brodske skale i primiti prve goste.
- Preko Booking.coma već imamo na desetke rezervacija. Pregovaramo s turističkim agencijama koje su zainteresirane za dovođenje gostiju - priča nam poznati splitski poduzetnik Večeslav Mrčelić, vlasnik tvrtke "Botel" koja je od brodarske tvrtke "Blue Line" unajmila "Dalmatiju" sa željom da uskoro postane pravi morski hotel u splitskom portu.
- Čujte, s obzirom na sve sadržaje koje imamo na brodu, od VIP kabina, restorana, barova, noćnog kluba, sauna, jacuzzija, do sunčane palube, recepcije, male kapelice i svega ostaloga, mi komodno možemo imati četiri hotelske zvjezdice. Uz to i cijene smještaja više su nego prihvatljive. Recimo, cijena kreveta u četverokrevetnoj kabini morskog hotela je 25 eura, u dvokrevetnoj kabini je 50 eura, a krevet u VIP kabini je 100 eura - kaže naš sugovornik, ponosan na novu splitsku turističku atrakciju.
Botel "Dalamtia" ima 482 kreveta i 150 kabina, od čega 10 luksuznih. Uza sve to, tu je i velika garaža.
- Pa neće vam valjda gosti spavati u garaži? - pitamo u čudu dok stojimo na palubi broda privezanog uz obalu pokraj hale Brodogradilišta specijalnih objekata u Supavlovoj uvali.
- Neće, neće, ha-ha-ha... Ako botel bude privezan u Gradskoj luci, nudit ćemo mogućnost našim gostima da svoje automobile parkiraju u brodskoj garaži - otkriva Mrčelić još jedan detalj nove turističke ponude broda koji ovaj splitski poduzetnik vidi kao svojevrsnu reinkarnaciju nekadašnje "Istranke", carske jahte austrijske dinastije Habsburgovaca.
- Stara i romantična "Istranka" koja je desetljećima bila vezana na Rivi bila mi je glavni forte za ideju botela. Želimo da splitski botel, poput botela "Marina" u Rijeci, postane dio društvenog života i đira naših sugrađana.
Plesnjaci, večerice pod zvijezdama, druženje na brodu, domjenci u pravom pomoroskom ambijentu... - kaže Mrčelić, ne skrivajući velike planove za "Dalmatiju" koja je godinama spajala hrvatsku i talijansku obalu, odnosno Split i Anconu.
Mrčelić je predložio splitskoj Lučkoj upravi da se "Dalamtia" priveže s unutrašnje strane vrha Gata svetog Petra u Gradskoj luci. Kako kaže Mrčelić, na tom vezu brod nikome ne bi smetao.
- Predložili smo tu lokaciju jer "Dalmatia" - prema svim procjenama - ni na koji način ne bi ometala promet većih brodova koji uglavnom pristaju na drugim vezovima u istočnom i južnom dijelu luke. S pola dužine brod bi bio privezan za gat, a drugom polovicom bi virio van.
U slučaju potrebe lako bismo se nakratko izmjestili izvan luke. Međutim, nismo naišli na razumijevanje Lučke uprave, gdje smatraju da nema mjesta za botel. Ako ne postignemo dogovor, bit ćemo prisiljeni usidriti se negdje izvan luke, ispred Sustipana, što će znatno povećati troškove dolazaka gostiju, ali i svakodnevnu dostavu goriva, vode i hrane koju ćemo, u tom slučaju, na botel morati dostavljati malim tenderima.
Imam dojam da su lučki predstavnici odlučili u startu srezati ideju da u portu dobijemo prvi splitski botel. Uopće nisu pokazali želju da pomognu. Zbog toga mi je jako žao. Apeliram na dogovor u interesu grada, ali i županije - kaže poduzetnik Mrčelić.
Feribot "Dalmatia" izgrađen je 1978. godine u Poljskoj kao "Pomerania". Ovaj lijepi brod preplovio je na tisuće morskih milja. Tukao je valove od Baltika do Jadrana, a sada će - kao morski hotel - uploviti u drugu, mirniju mladost.

BROJEVI
482 kreveta
150 kabina
10 luksuznih
120 metara, dužina broda
1978. godine izgrađen u Poljskoj
25 eura - cijena ležaja u četverokrevetnoj kabini
100 eura - krevet u VIP kabini

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr