• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi dio strategije razvoja hrvatskog turizma

Izrada strategije razvoja hrvatskog turizma važan je projekt stoga što ćemo imati sustavan pristup i jasno postavljene smjernice za upravljanje turizmom i na temelju njih moći ćemo povlačiti novac iz EU fondova, nakon što Hrvatska postane članica Unije, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić na predstavljanju prvih pet izvještaja dokumenta 'Glavni plan i strategija razvoja turizma Republike Hrvatske'.

Na temelju ranije provedenog natječaja, za izvođača ovog razvojno-istraživačkog projekta, koji se odnosi na razdoblje do 2020. godine, izabran je Institut za turizam, a spomenuti bi dokument trebao, između ostaloga, dati novu razvojnu viziju turizma Hrvatske te jasno odreditit mjere i aktivnosti za podizanje konkurentnosti sektora.

Riječ je o najvažnijem strateškom dokumentu za budućnost hrvatskog turizma, jer ako ne znamo ciljeve razvoja turizma i načine na koje ih možemo ostvariti, teško možemo razvijati konkurentan turizam u Hrvatskoj, naglasila je ravnateljica Instituta za turizam, Sanda Čorak.

Pored toga, krajem prošle godine, predstavnici Ministarstva turizma i Instituta za turizam, dogovorili su skraćivanje roka izvedbe projekta, te uključivanje šire javnosti i stručnjaka iz javnog i privatnog turističkog sektora u izradu ovog dokumenta. Prema dogovorenom, strategija bi trebala biti završena u rujnu ove godine, što je tri mjeseca ranije od ranije utvrđenog termina. Uz to, Institut za turizam do sada je organizirao sedam fokus grupa, na kojima je sudjelovalo 100-ak stručnjaka iz područja turizma, a isti pristup rada provodit će se i u izradi preostalih cjelina.
Od predviđenih trinaest izvještaja ili pet cjelina dokumenta, do sada je izrađena prva: Postojeće stanje i održivost hrvatskog turizma, koja se, između ostaloga, bavi kvantitativnim i kvalitativnim trendovima, konkurentnošću te čimbenicima razvoja turizma u Hrvatskoj.

Sve informacije, te prvih pet, od ukupno trinaest izvještaja o izradi Strategije od danas su dostupne na web stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr ) i Instituta za turizam (www.iztzg.hr ). Zainteresirani za izradu ovog važnog razvojnog dokumenta hrvatskog turizma mogu svoje prijedloge i mišljenja poslati elektroničkom poštom: strategija@iztzg.hr , a također mogu sudjelovati u raspravi na forumu: forum.iztzg.hr

Uz spomenute, na predtavljanju su sudjelovali zamjenik ministra turizma, Oleg Valjalo, te predstavnici Instituta za turizam - voditelj projekta izrade Strategije, Siniša Horak i jedan od autora, Neven Ivandić.

Izvor: www.mint.hr