• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi dan ABSa Šibenik

Jučer je u Šibeniku otvoren četvrti po redu Adriatic Boat Show u Šibeniku. Na novoizgrađenom, 60 tisuća četvornih metara velikom prostoru prve hrvatske marine za mega jahte, svečano je upriličeno otvorenje jednog od najvećih nautičkih sajmova u regiji koji će trajati sve do nedjelje, 20. svibnja. Direktorica sajma Jana Gaćina kazala je u svom govoru kako su se i sami organizatori iznenadili ogromnim interesom izlagača.

- Ove godine na ABS-u izlaže 100-tinjak sudionika i 60-ak jahti, od kojih je većina daleko iznad prosjeka jahti koje prolaze Hrvatskom obalom. Veliki interes koji je trajao do zadnjeg trenutka nas je jako iznenadio. U novom, proljetnom terminu, ABS vam predstavlja prvu organiziranu promociju charter jahti i posada u Hrvatskoj. Radi se o izuzetno značajnom segmentu nautičkog turizma u Hrvatskoj, koji zahtijeva posebnu pažnju, usku suradnju strukovnih udruženja i resornih ministarstava, kako bi se zajedničkim i ustrajnim radom, omogućio održivi razvoj nautičkog turizma, produljenje sezone, porast prihoda i zapošljavanje na hrvatskoj obali. Nakon pet godina najava, izuzetna mi je čast što se sajam održava u novom dijelu, D-Marini, koju je NCP zajedno s turskim partnerima Dogus grupom, uspio sagraditi. Velik je to uspjeh i za grad Šibenik, jer ovom marinom grad dobiva sasvim novu perspektivu razvoja nautičkog turizma, usmjerena prihvatu jahti do čak 140 metara duljine -kazala je direktorica sajma.
Među visokim uzvanicima, na otvorenju se posjetiteljima obratio i savjetnik ministra Turizma, Ivo Bašić.
- Čestitam organizatorima jer u ova, nimalo laka vremena, organiziraju ovako veliko događanje, a znamo koliko znače ovakva događanja. Posebno hvala izlagačima. Nautički turizam znači puno za hrvatski turizam, a Šibensko-kninska županija u tom segmentu prednjači i ima najveće mogućnosti za daljnji iskorak - kazao je Bašić.
Goste je pozdravila i predsjednica Uprave Jadranskog Osiguranja d.d. Sanja Čorić, a zatim i domaćin sajma, gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović.
- Po četvrti put ova manifestacija pozicionira Šibenik i Mandalinu na karti nezaobilaznih turističkih i nautičkih destinacija. I to ne samo tijekom sajma, već NCP tijekom cijele godine svojom poslovnom aktivnošću pokazuje i dokazuje da se grad Šibenik okreće moru, nautičkom turizmu i razvoju pomorskih i inovacijskih tehnologija - kazao je gradonačelnik Županović.
Predsjednik Saborskog odbora za turizam Gorana Beus Richemberg naposljetku je otvorio 4. ABS, uz nekoliko riječi o značaju šibenskog boat showa za hrvatski turizam. Više od četvrtine prometa od nautičkog turizma u Hrvatskoj ostvaruje se u Šibensko-kninskoj županiji, naglasio je.
- Mogućnosti u nautičkom turizmu su ogromne, a od njega koristi mogu imati i ljudi u ovoj županiji i gradu. O tome najviše svjedoči činjenica da je u prošloj godini, od ukupno 600 milijuna kuna prihoda ostvarenog u nautičkom turizmu, čak 165 milijuna ostvareno je u lukama u Šibensko-kninskoj županiji. Općenito je nautički turizam jedan od najvitalnijih sektora turizma u Hrvatskoj, koji uvelike doprinosi ukupnom prihodu. S oko 700 milijuna eura prihoda u prošloj godini, nautički turizam ostvario je oko 11 posto i pokazao se kao jedan od najpotentnijih sektora u turizmu kojeg dosad nismo ni tretirali niti ga poticali na način da pokažemo koliko nam je stalo do njega.
- Danas je inače Dan Šibensko - kninske županije i izuzetno mi je drago što će ovaj sajam učiniti taj dan još ekskluzivnijim, jer mi i jesmo ekskluzivna županija - s ponosom je kazao župan Goran Pauk. Dodajmo kako je svečanom otvorenju prisustvovao i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. Program otvorenja uveličala je i šibenska Gradska straža, kao i nastup klape Solaris, a nakon pozdravnih govora uzvanici su obišli sajam. U 13 sati počeo je 2. Nautički forum.
U okviru sajma, osim, naravno, mega jahti i charter jahti s posadom, ponuda je obogaćena i gastronomskom i koncertnom ponudom. Kroz sve dane sajma odvijat će se degustacije domaćih proizvoda, i na kopnu i na moru, Večeras će posjetitelje zabavljati poznati šibenski funky bend Ti Ritu Piri Pip, sutra navečer na repertoaru je veseli trio Fenix, a u subotu, 21. svibnja nastupa popularni Marijan Ban & Diktatori. Svaku večer ulaz na koncerte je besplatan, osim za veliki koncert Bana i Diktatora koje će moći čuti samo kupci sajamske ulaznice.
Program je obogaćen i novostima koje će pratiti specijalizirane sajmove, kao što su Yach Hop večeri. Riječ je o tematskim zabavama na jahtama u kojima se posade jahti natječu raznolikošću ponude kako bi ostvarile konkurentnu prednost.- najavio je Nikola Krasić, izvršni direktor sajma.

Prvog dana Nautičkog foruma koji se održao u okviru Adriatic Boat Show-a raspravljalo se o održivom razvoju nautičkog turizma: preprekama i prilikama. Predstavljen je i prvi ekoponton u svijetu, a održana je i sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima. Prvi dan završit će u veselom tonu, uz koncert Ti Ritu Piri Pip-a.
Predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richemberg predstavio je 13 zaključaka za razvoj nautičkog turizma u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, donio Odbor za turizam.
Jedan od najznačajnijih zaključaka je donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i nautičkim lukama. Postojeći zakon prepreka je ulaganjima, kazao je Richemberg, ponajviše zbog netransparentnog procesa dodjela koncesija. Zato se Vladi Republike Hrvatske predlaže donošenje novog zakona, ali i osnivanje posebne uprave koja bi bila zadužena za upravljanje i kontrolu nad pomorskom dobrom. A njeno sjedište, predlaže Beus Richemberg, bilo bi upravo u Šibeniku.
- Predložit ću da ta uprava ne djeluje u Zagrebu. Za upravu ne vidim idealnijeg mjesta od Šibenika, smješten na 300 kilometara između Rijeke i Dubrovnika, na središnjoj poziciji na Jadranu, a još k tome u županiji s naglašenim nautičkim turizmom - kazao je Richemberg.
Odbor za turizam, među ostalim zaključcima, od nadležnih ministarstava traži i ukidanje posebnog poreza na plovila, omogućavanje tax free goriva za plovila koja napuštaju Hrvatsku, uvođenje diferenciranih stopa PDV-a u nautičkom charteru, uklanjanje birokratskih barijera i usklađivanje propisa sa EU, a od Hrvatske turističke zajednice traži se izrada plana promocije nautičkog turizma i marketinške kampanje.
Moderator foruma bio je Braslav Karlić iz magazina More, a uz Beus Richemberga, izlagao je i veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. On je održao prezentaciju iskustava Poljske u pristupu EU i situaciji u proteklih osam godina, otkako je Poljska članica EU.
- Poljskoj je ulazak u EU donio veliki napredak, a o tom najbolje govori činjenica da su nekad najveći skeptici, posebno poljoprivrednici, danas najveći zagovaratelji Europske unije. Jer su pametno iskoristili poticaje EU, stoga preporučam Hrvatima da i vi krenete u tom pravcu i maksimalno iskoristite mogućnosti dobivanja sredstava iz EU - poručio je veleposlanik. Predstavio je i turističku sliku Poljske, te pozvao Hrvate da dođu na Europsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Poljskoj.
U kongresnoj dvorani Remontnog brodogradilišta Šibenik održana je zatim sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima, na kojoj je bilo riječi problemima koji tište charteraše u Hrvatskoj. Predsjednik hrvatskog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima Ivica Jurišin predstavio je analizu razvoja chartera od 2001. godine do danas, a među najvećim problemima istaknuo je neravnopravnost s ostalim pružateljima usluga smještaja u turizmu.
- Mi zahtijevamo da se pružanje usluga smještaja na plovilima tretira jednako kao smještaj u, primjerice, kampovima. Povlačenje stope PDV-a s 25 na 10 posto, odnosno uvođenje takozvane povlaštene stope, od iznimne je važnosti za poslovanje chartera i razvoja nautičkog turizma općenito - istaknuo je Jurišin. Podsjetimo, smanjenje stope PDV-a s ciljem jednakog pozicioniranja chartera i ostalih pružatelja usluga smještaja na turističkom tržištu, jedan je od zaključaka saborskog Odbora za turizam.
Izlaganjem Jurišina završen je prvi dan Nautičkog foruma, a tema sutrašnjih rasprava bit će „Mega jahte - mega prilike ili mega opasnost?".
U 15 sati tvrtka Marinetek NCP predstavila je posjetiteljima novi, jedinstveni proizvod u svijetu - ekoponton za komunalni otpad. Ponton koji je proizveden u Šibeniku karakterističan je po tom što su u njega ugrađena tri kontejnera, svaki obujma pet kubnih metara. Budući da će ih hladiti more, spriječit će se truljenje i neugodni mirisi, a zbog prirodne gravitacije koja će prešati bačeno smeće, u svakom kontejneru će se moći odložiti i do sedam metara kubnih otpada- drugim riječima, korištenjem ovog pontona maksimalno se čuva priroda i okoliš. Ekoponton namijenjen je korištenju na koncesioniranim sidrištima, jer svojim obujmom može zaprimiti otpad s 20-ak brodova. Ovaj potpuno hrvatski proizvod mogao bi imati vrlo široku primjenu u svim hrvatskim, ali i svjetskim sidrištima i uvalama.
- Idejno rješenje na kojem temeljimo razvoj projekta uključuje razvoj i konstrukciju adekvatnog betonskog plutajućeg pontonskog elementa, montažu adekvatnih kontejnera za smještaj otpada, njegovo čuvanje i jednostavno pražnjenje te odvoženje na deponij. Cilj je jednostavna, modularna gradnja pontonskog elementa koji će se lako uklopiti u postojeće luke i pristaništa, gdje će se omogućiti donošenje komunalnog otpada s obale od strane lokalnog stanovništva preko pristupnog mosta, ili pristajanjem plovila uz sam ponton i iznošenjem otpada direktno u kontejnere - pojašnjeno je na prezentaciji.

Izvor: Ines Rudan, voditeljica press centra ABS-a