• hr
  • en
  • de
  • it

Protegina jedrilica pronađena kod otoka Žirja

Pronađena je 7,5 metarska jedrilica Šibenčanina Marka Budiše kojom je u prošli petak upravljao Josip Protega, bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.
Plovilo se, doznajemo iz pouzdanih izvora, nalazi u jednoj od uvala otoka Žirja. Iako je danima plutala pučinom nošena jakim vjetrom i valovima, regatna jedrilica, tvrdi naš sugovornik, nije oštećena, a i motori su u ispravnom stanju.
Tako je konačno stavljena posljednja točka na priču koja se danima vrtjela po šibenskim kuloarima. Kako ni u jednom trenutku nije poprimila službene konotacije, razumljivo je da je "ulična obrada" brodske avanture Josipa Protege u kornatskom akvatoriju, vrvjela improvizacijama.
O svim okolnostima ovog slučaja čitajte u izdanju Slobodne Dalmacije od četvrtka...

Nošena jakim vjetrom i valovima u petak poslije podne iz akvatorija u kornatskom arhipelagu otplutala je 7,5 metarska jedrilica bivšeg čelnog čovjeka Hrvatske poštanske banke Josipa Protege , a Županijski centar 112 Šibenik ni četiri dana poslije nije zaprimio dojavu da je plovilo pronađeno.
Iako Policijska uprava šibensko-kninska, prema riječima glasnogovornice Marice Kosor nema nikakvih službenih saznanja o drami koja je prethodila nestanku jedrilice, baš kao ni Lučka kapetanija Šibenik, u javnost je procurila informacija da je iz opasne situacije na pučini Protegu spasio njegov prijatelj, te da je morska avantura po zagrebačkog menadžera šibenskih korjena mogla imati ozbiljnije posljedice.
On je, navodno, isplovio na jedrilici iz primoštenske marine Kremik u kojoj je plovilo nekoliko mjeseci ranije servisirano, uređeno i primopredano. U akvatoriju NP Kornati, međutim, pokvario se motor, pa su jaki udari vjetra onemogućili nastavak plovidbe. Kako je izgubio nadzor nad brodom, Protega je, po neslužbenoj rekonstrukciji događaja, mobitelom nazvao svog prijatelja koji je ubrzo stigao gliserom. Konop kojim su vezali jedrilicu za gliser i pokušali je odtegliti u sigurnu luku, međutim, pukao je i zapleo se za elisu glisera.
Dok je dvojac pokušavao osloboditi elisu, jedrilicu su valovi i vjetar odnijeli prema pučini. Koliko je kuloarska priča vjerodostojna i je li doista, kako se nagađa, odustao od traganja za plovilom, pokušali smo doznati i od samog Josipa Protege, no nakon što smo se predstavili i upitali što nas zanima, prekinuo je vezu i više se nije javljao na mobitel.
Zanimljivo je, inače, da o cijelom slučaju praktički nema službenih podataka. Tek su nam u šibenskom Centru 112 potvrdili da su u u petak doista zaprimili poziv u pomoć iz Kornata. U prespajanju poziva, kako nam je kazao operater, pukla je veza, a ponovna uspostava poziva na broj mobitela osobe koja je nazvala Centar bila je onemogućena zbog nedostupnosti. - Kasnije smo doznali da su kolege iz Zadra, odnosno zadarska pomorska policija, dobili dojavu iz Kornata da je jedrilica koja je uzeta u tegalj otplutala zbog puknuća konopa-kazali su nam u Centru 112 Šibenik.
Iako se tome neslužbeno govori, nismo uspjeli doznati je li Josip Protega dosad prijavio gubitak, odnosno nestanak svoje jedrilice vrijedne, navodno, 10-ak tisuća eura.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr