• hr
  • en
  • de
  • it

Prostor Naute Lamjane priprema se za gradnju marine?

Ovoj tezi ide u prilog uistinu čudno vođenje stečaja od samog početka.
Da se vode vrlo čudne igre oko privatizacije hrvatskih brodogradilišta, vidimo na primjerima od Splita do Rijeke, piše slobodnadalmacija.hr.  Što se sve može dogoditi kad se jednom ta brodogradilišta privatiziraju, najbolje je vidljivo na primjeru škvera s Ugljana koji je restrukturiran odavno, a sad ga je loše poslovanje, odnosno namjera privatnog vlasnika da ugasi osnovnu djelatnost, otjeralo u stečaj. Sve je očitije, s ciljem da se prostor Velike Lamjane očisti i pripremi za apartmanizaciju i gradnju marine.
Takvoj tezi ide u prilog i uistinu čudno vođenje stečaja od samog početka. Povod za stečaj je bio dug Naute od 172.630 kuna tvrtki Odmarališta IO Adria, koja je inače tvrtka kćer vlasnika Naute, fonda Jupiter Adria. Stečaj je brzopotezno uveden, a u proteklih deset mjeseci od toga stvari se samo kompliciraju, ne idu prema ishodu koji omogućava obnavljanje djelatnosti i zapošljavanje radnika u škveru. Bilo je čak pokušaja da se sve što u škveru postoji baci u staro željezo - interes za tim je pokazivao CIOS Petra Pripuza.
A cijelo ovo vrijeme Nauta Lamjana u stečaju ima stalni prihod - američka platforma za istraživanje nafte koja je na vezu u škveru plaća mjesečno 30 tisuća dolara (u ovih deset mjeseci od uvođenja stečaja „kapnulo" je već 300 tisuća dolara), no ni to nije bila dovoljna polazišna osnova za pokretanje djelatnosti. Takvu mogućnost većinski vjerovnici, predvođeni Erste bankom, odnosno Marinom Preko, naprosto ne prihvaćaju.
Stečajni upravitelj Edvin Šimunov je izgleda propustio u ključnom trenutku, u vrijeme priznavanja potraživanja, odbaciti zahtjev Erste steiermärkische banke koja je na temelju hipoteke na imovinu Naute za kredit Jupiter Adriji postala najveći vjerovnik. Budući da taj kredit nije korišten za potrebe Naute, stečajni upravitelj je prema svojim nadležnostima već u samom začetku mogao osporiti to traženje, izbaciti Erste banke iz kruga vjerovnika, ali nije. Štoviše, sve je više znakova da se u provođenju stečaja pogoduje najvećem vjerovniku koji je nelegalno priznat.
Na protekloj skupštini vjerovnika, koja je sazvana na zahtjev bivših zaposlenika, dogodila se još jedna ne baš normalna situacija. Sutkinja Ardena Bajlo u uvodu je ustvrdila kako se na skupštini ne može odlučivati o nečemu što nije na dnevnom redu zbog kojeg je skupština sazvana. A potom je učinila nešto potpuno suprotno - mimo utvrđenog dnevnog reda oglasila je odluku kako nije prihvaćen prijedlog predstavnice Državnog odvjetništva Lidije Vitaljić kojim bi se naložilo stečajnom upravitelju da pokrene postupak radi pobijanja pravne radnje ugovora o hipoteci od 29. prosinca 2010. godine između Erste banke i Nauta Lamjane. A potom je Šimunov izjavio kako on ne može u provođenju stečaja raditi nešto protiv odluke skupštine vjerovnika!
Zbog ovakvog ishoda, punomoćnik radnika Marijo Košta zatražio je od Trgovačkog suda Zadar ukidanje tih odluka, kao i ukidanje odluke kojom se riječki M-inženjering predlaže za prijenos koncesije. Prijenos koncesije na drugu pravnu osobu oštetio bi sve vjerovnike Nauta Lamjane. Oko ovog stečaja posla će imati i Visoki trgovački sud.

Izvor: www.ezadar.hr