• hr
  • en
  • de
  • it

Propast ´Mediteranske plovidbe´

Nakon što je nad korčulanskom "Mediteranskom plovidbom" upravo otvoren stečaj, stečajni upravitelj Mato Pušić pozvao je sve vjerovnike da mu, sukladno Stečajnom zakonu, u roku od 15 dana od objave oglasa u "Narodnim novinama" prijave sve tražbine.
O otvaranju stečaja upoznata je i Zagrebačka burza a doznali smo kako je ispitno ročište za provjeru svih pristiglih potraživanja vjerovnika zakazano u dubrovačkoj Stalnoj službi splitskoga Trgovačkog suda za 29. ožujka 2012., u 9 sati, a odmah potom održat će se i izvještajno ročište. Otvaranje stečajnog postupka upisano je u sudski registar Trgovačkog te u zemljišne knjige Općinskog suda u Korčuli.
Inače, stečaj je uslijedio nakon što su propali planovi dokapitalizacije poduzeća od države te nisu ostvareni planovi dogovora s najvećim vjerovnicima. Tako su se za tvrtku, bivši ponos dalmatinskog brodarstva, osnovanu 1955. godine, stekli svi zakonom propisani uvjeti za stečaj.

"Mediteranska" se specijalizirala za "frigo" odnosno prijevoz smrznutih tereta, a otočani kažu kako su problemi kulminirali s dolaskom Nede Yung za većinskog vlasnika. Yung su zanimale samo nekretnine te je, navodno, ona odlučujuće utjecala na propast kompanije jer nije dopuštala ulaganje u tvrtku.
Zbog toga je došlo do razlaza s bivšim direktorom Vinkom Kapelinom koji je u kratkom roku čak ostvario i profit. Međutim, inzistirao je na dokapitalizaciji kao jedinom izlazu za tvrtku, na što Yung nikako nije pristala, te je za novog direktora i redatelja posljednjeg čina nekad uspješne tvrtke imenovala Vladimira Šelebaja, bivšeg supruga HTV-ove voditeljice Dijane Čuljak.  Mediteranska je praktički prestala poslovati 2010., kad im je na sudu u Rotterdamu prodan posljednji preostali brod, "Atlantic Frigo", koji je sud prodao za samo pola milijuna USD ili za tek nešto više od 2,25 milijuna kuna.
To je bio iznos koji su za neisplaćene plaće potraživala 34 bivša pomorca i radnika posrnule tvrtke, ali i otoka Korčule, koja je nakon četiri mjeseca veza u Rotterdamu definitivno ostala bez i jednog broda.

SDLqMediteranska" je već ranije oglasila i prodaju vrlo vrijednih nekretnina kao što su upravna zgrada na atraktivnoj lokaciji u središtu Korčule i hotel "Mediteran" u Račišću.
Zanimljivo je da su četiri od ukupno pet etaža poslovne zgrade bile pod hipotekom od 450 tisuća USD, a jedna etaža je imala i "dodatnu" hipoteku od 282,6 tisuća eura. To su iznosi bez kamata, a prodaja oglašena u ožujku 2010. značila je i prodaju građevinske i poljoprivredne parcele u Korčuli i Račišću, iako su bile opterećene hipotekom od 1,15 milijuna kuna.

Kartica direktora Šarića
Šelebaj ipak nije zabio "posljednji čavao" u lijes tvrtke jer je smijenjen, a za direktora je imenovan Goran Šarić iz Zagreba. Odjel gospodarskog kriminaliteta dubrovačke PU krim-istragom je utvrdio osnovanu sumnju kako je Šarić zlouporabio položaj i ovlasti. Naime, osumnjičen je da je Ininu karticu za gorivo u vlasništvu "Mediteranske" koristio za potrebe trgovačkog društva "Duxti" iz Zagreba i za samo mjesec dana oštetio "Mediteransku" za čak 31.971 kunu.

 Izvor: www.slobodndalmacija.hr