• hr
  • en
  • de
  • it

Proizveli jedinstven brodski motor, a nemaju za plaće


U tvornici je tipiziran brodski motor koji će se ugraditi na asfalt-tanker švedskog naručitelja i dobio je dozvolu koja će vrijediti za sve takve brodske motore u svijetu, ali, i kad bi sada ugovorili nove poslove, ne bi mogli sami zaraditi plaće za 356 radnika

Kako bi pokazali da u trećemajskim »Motorima i dizalicama« nije tako crno, Uprava ove tvornice pozvala je novinare na proces tipizacije brodskog motora koji će se ugraditi na asfalt-tanker koji u matičnom brodogradilištu rade za švedskog naručitelja. Riječ je o dvotaktnom sporohodnom motoru, prvom takvog tipa što pokriva područje male snage. Tipizacijom od strane svjetskih registarskih društava ovaj MiD-ov motor dobiva, uvjetno rečeno, uporabnu dozvolu koja će vrijediti za sve takve brodske motore ubuduće u svijetu.
No, ovaj uspjeh MiD-ovih inženjera ne umanjuje problem nezaposlenosti u kojem se ova tvornica nalazi.
Kada bi sada i ugovorili nove poslove, priznali su i u menadžmentu tvornice, idućih nekoliko mjeseci i dalje ne bi mogli bez financijske pomoći Grupe odnosno Brodogradilišta »3. maj«. Drugim riječima, iz »3. maja« morat će i dalje transferirati novac da bi 356 »midovaca« dobilo svoje plaće. Predsjednik Uprave tvornice Hrvoje

Južnić tvrdi da se pokušavaju okrenuti drugim proizvodima, kao što je proizvodnja razne opreme za offshore, ali ne ide lako. Južnić i njegov tim ufaju se da će do konca lipnja ove godine uspjeti dobiti standard ISO 9001, što bi trebalo šire otvoriti vrata novim tržišnim nišama. Premda su jedina Wärtsilinä tvornica brodskih motora u Europi, po čijoj licenci rade, potražnja za sporohodnim dvotaktnim motorima izuzetno je loša, baš kao što je i s narudžbama novih brodova u koje se ugrađuju, a čiji se naručitelji ionako okreću ka jeftijnijem Dalekom istoku.

- Lani smo u Turskoj nudili 52 brodska motora, ali nijedan nije »prošao«, kaže Južnić čije je preispitivanje odgovornosti za nastalu situaciju od Nadzornog odbora i službeno zatražilo Radničko vijeće MiD-a. Južnić to nije želio podrobnije komentirati, osim da je na NO-u da zaključi kolika je njegova »krivica« u zadanim okolnostima, poručio je.
Lanjsku godinu MiD je zaključio s 18 milijuna kuna gubitka iz poslovanja, a postoji i dug s osnova komunalne naknade Gradu Rijeci. Kako doznajemo od Južnića, MiD dobavljačima duguje oko 13 milijuna kuna, a ovih se dana pokušava naći rješenje i za plaćanje duga prema Poreznoj upravi. Ipak, i oko tako »šepavog« MiD-a vrzmaju se zainteresirani za njegovu eventualnu kupnju - u pitanju su tri tvrtke iz Austrije, Slovenije i Italije. Koliko imaju ozbiljne namjere, drugo je pitanje. Premda su iz Vlade odašiljani signali da bi se »3. maj« privatizirao u dijelovima, nikakva odluka o tome još nije donesena niti se po tom pitanju išta konkretnije poduzelo. Uz ovaj ili neki drugi menadžment, MiD je zašao u zatvoreni krug iz kojeg, bez novih ulaganja i svježega kapitala, teško da može izaći.

Izvor: www.novilist.hr