• hr
  • en
  • de
  • it

Pročišćene otpadne vode mogu u more

S Fani Bojanić, voditeljicom projekta Jadran Hrvatskih voda, koja je ovih dana boravila u Istri, razgovarali smo o velikim investicijama na Poluotoku, s naglaskom na Medulin i Pulu, gdje traje žustra rasprava o izgradnji pročistača i obalnih kolektora.

- Prezentacija u Medulinu nije prošla glatko, jer se nekolicina prisutnih žitelja pobunila protiv izmjena projekta.
- Krivo je shvaćena terminologija. Lokacija uređaja bit će ondje gdje je bila i dosad, na Marleri. Promjena je tek u podmorskom ispustu kod crpne stanice Kažela, koja će pumpati otpadnu vodu na Marleru, gdje će biti najnapredniji uređaj za pročišćavanje trećeg stupnja. U vrijeme projektiranja koncepta sustava Medulin tadašnji je zakon omogućavao da se na istoj lokaciji napravi uređaj prvog stupnja pročišćavanja, bez ikakve biologije i izdvajanja dušika i fosfora. Takva bi se otpadna voda ispuštala u otvoreno more, gdje ne bi utjecala na njegovu kvalitetu, dakle nekih 1.300 do 1.600 metara od obale Marlere. No, zakonska se regulativa promijenila pa se sada i na Medulin, ali ne samo na njega, odnosi promjena vezana za naselja koja imaju oscilacije u broju stanovnika ljeti i zimi.

- Kako umiriti stanovnike, koji ne žele otpadne vode u medulinskom arhipelagu, jer su već bili svjedoci ekološki neprihvatljive situacije?
- Tako pročišćena voda nema više potrebe ići u otvoreno more. To je tako visok stupanj pročišćavanja da može otjecati i u osjetljivo more. Voda koja se ispušta, iz koje su pročišćene suspendirane tvari, biološko opterećenje, dušik i fosfor, inače se može ispuštati u jezera, podzemlja i male potoke. Ona može otjecati u arhipelag. Jedino pitanje stanovnika na prezentaciji koje je imalo smisla bilo je ono - što u slučaju kvara? Međutim, to je incidentna situacija, i takvo se pitanje može postaviti bilo gdje.

- Znate li da se i građani Pule protive lokaciji svoga glavnog pročistača, na Lungomareu?
- Odgovorno tvrdim da je odluka Grada u potpunosti, s tehničke strane, ispravna. Uređaj se može izgraditi na tom lokalitetu i na način na koji je to predviđeno. Normalno, poštujući sve odredbe pravilnika zaštite od buke i mirisa u odnosu na ostale objekte. Građani Pule mogu biti spokojni po pitanju pročistača na Lungomareu - zakonska regulativa i način pripreme dokumentacije na tako su visokom stupnju po pitanju zaštite okoliša da će sigurno biti učinjeno sve što treba.

Izvor: www.glasistre.hr