• hr
  • en
  • de
  • it

Privatizacija Jadroplova

Namjera države da privatizira 'Jadroplov', pri čemu budući vlasnik uopće ne bi morao zadržati sjedište kompanije u našem gradu, izazvala je zabrinutost na Pomorskom fakultetu i u srednjoj Pomorskoj školi.
Strukovna učilišta od svojih su početaka vezana uz splitskog brodara, jer nekada i danas odraditi kadeturu na 'Jadroplovu', kojeg stariji još uvijek zovu nekadašnjim imenom 'Jadroslobodna', bio je prvi korak za generacije domaćih nautičara i strojara.
Prof. dr. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta, jedan je od onih koji smatraju da bi se mogućim odlaskom kompanije zauvijek izgubio vrijedan dio pomorske tradicije grada, ali i cijele Dalmacije.
- Ako se novi vlasnici odluče na preseljenje 'Jadroplova', to će definitivno biti gubitak za naš fakultet, splitsko pomorstvo, kao i za grad.Što se tiče ukrcaja naših studenata, mogu reću da nam je domaći brodar uvijek izlazio u susret primajući i više vježbenika nego što im je možda objektivno trebalo na floti - kaže dekan Račić.
Njegovo mišljenje dijeli i Dragan Pavelin, ravnatelj Pomorske škole.
- Čujte, nadam se da do preseljenja splitskog brodara ipak neće doći. Pomorski ugled našega grada bio bi nezamisliv bez 'Jadroplova'. Takav potez sigurno će imati određeni negativni utjecaj i na našu školu, jer dio učenika odradi kadeturu na njihovim brodovima iako većina svoje prve vijađe ipak plovi na 'strancu'. Odlazak svake firme iz našega grada je gubitak, a kako neće biti kada se radi o 'Jadroplovu', njegovim pomorcima, zaposlenicima u direkciji i na floti. Na žalost, takav je kapitalizam... - zaključuje Pavelin.
Podsjetimo, u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) znatno su izmijenili uvjete prodaje kako bi novi vlasnik lakše pronašao put od većinskog paketa dionica 'Jadroplova'. Ukupna cijena državne kompanije, s flotom od osam brodova, sa 149 milijuna kuna, snižena je na 139 milijuna kuna. Ono što je stručnu javnost diglo na noge je potpuno brisanje prvobitne obveze da se tehničke i upravne aktivnosti moraju zadržati u Splitu tijekom pet godina nakon preuzimanja tvrtke.
Takvi uvjeti prodaje privukli su interes mnogih investitora i brodara. Za sada je poznato da samo 'Brodosplit' jamči ostanak 'Jadroplova' u Splitu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr