• hr
  • en
  • de
  • it

Primošten: najavljeni hoteli i vile još na čekanju

Iako se već godinama najavljuju ulaganja u turističke zone u općini Primošten, na terenu se još uvijek ništa ne događa. Još 2010. godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva stavilo je potpis na Urbanistički plan uređenja turističke zone T1 Marina Lučica u Primoštenu.
Na taj planski dokument čekalo se mjesecima, nekoliko je puta bio na doradi, dva puta je prošao proceduru javnog uvida i javnog izlaganja. Od usvajanje UPU teče i treća godina, a investitori Kanađani još nisu zakopali niti prvu lopatu.

Komunalni doprinos
- Tko će graditi hotele na lokaciji koja nema kvalitetnu opskrbu strujom i vodom?! Dobra je vijest što je šibenski "Vodovod" počeo gradnju novog cjevoda do Primoštena i što HEP konačno dovodi struju u Marinu Lučicu. Započet će s ulaganjem u elektro mrežu i postrojenja u vrijednosti 16 milijuna eura. Prema odluci Općinskog vijeća, investitor u roku od dvije godine treba započeti s radovima koji moraju biti dovršeni u naredne dvije godine-kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.
Investitore, inače predstavljaju tvrtke "Abisal" i "Frist Bay Resorti", a u rujnu prošle godine na sjednici Općinskog vijeća obvezali su se u kratkom roku od dva mjeseca otkupiti preostale terene. Novim ugovorom postignut je i sporazum da će ulagači u javno dobro uložiti 74,8 milijuna kuna.
U izgradnju glavne ulice dužine 14 tisuća metara kvadratnih, prema troškovniku IGH, uložit će se 30,5 milijuna kuna, u sabirne ulice dužine 11.700 metara četvornih uložit će se 25,7 milijuna kuna, u priključne ceste 6.600 metra četvornih 14,5 milijuna kuna, te će za pješačku šetnicu dugu 1800 metra kvadratnih uplatiti 3,9 miljuna kuna.
Taj novac prebit će se s komunalnim doprinosom koji, prema izračunu, bez drugih naknada i naknada za priključke iznosi 61 milijun kuna.

Problemi privatizacije
U Primoštenu su na čekanju i preostale turističke zone iako je Općina Primošten za sve zone (T1, T2 i T3) izradila i usvojila urbanističke planove uređenje. Mađarski vlasnici posrnulog i prezaduženog turističkog poduzeća "Primošten" nemaju namjeru, kako kaže načelnik Petrina, ulagati u turističku zonu "Raduča" koja obuhvaća istoimeni poluotok s pripadajućim akvatorijem ukupne površine 31,99 hektara, a niti u turistički zonu "Kremik" i Huljerat-Bajina Draga ( taj UPU obuhvaća autokamp Adriatc).Dok državne vlasti ne riješe probleme s "Primoštenom", pa i one davne, privatizacijske, teško je očekivati će se za te lokacije zainteresirati drugi ulagači.
Ni Rogoznica nije lišena sličnih problema. Prema najnovijoj županijskoj i općinskoj planskoj dokumentaciji, na području Općine Rogoznica ucrtano je pet turističkih zona. Za sada je ulagačima najzanimljivija "Kalebova luka" u naselju Zatoglav veličine 19 hektara. Još prije sedam godina zemljište na tom području otkupio je estonski Trigon Capital, najveći investicijski fond u Istočnoj Europi. Investitori su se obvezali da će buduća "Resort Luka" biti kompleks visoke kategorije. Međutim, da bi izradili projektnu dokumentaciju potrebno je da općina usvoji tek započete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, a ulagače tad čeka izrada ostalih planova. Samo za izradu planske dokumentacije prema dosadašnjoj praksi potrebno je barem dvije godine.  

Kanađani otkupili pa stali
Od 2006. godine Kanađani u Marinoj Lučici najavljuju gradnju nekoliko manjih hotela s pet zvjezdica, raskošne vile, polivalentnu kongresnu dvoranu i niz sportsko-rekreacijskih sadržaja... U prvoj fazi trebalo bi se izgraditi 1200 postelja na 125.000 kvadratnih metara što iziskuje ulaganje od 200 milijuna eura. Nisu, međutim, odmakli dalje od otkupa terena.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr