• hr
  • en
  • de
  • it

Prijedlog: Legalizirati molove i za njih izdati koncesije na obali

Kaos u upravljanju pomorskim dobrom slika je Hrvatske, upozorili su HNS-ovci. Pomorsko dobro prazan je i neiskorišten prostor u kojem leži veliki gospodarski potencijal.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš zalaže se da se linija pomorskog dobra odredi za cijelu obalu. Ideja je da se legaliziraju molovi na obali, a u taj proces mogu ući svi koji su se u prostoru nalazili do 21. lipnja 2011. godine. Sada za njih nitko ništa ne plaća, a nakon legalizacije za njih bi se mogle utvrditi koncesije. Plan je da onaj tko mol koristi i to dokaže može dobiti koncesiju direktno, a ne kao što je sada propisano javnim natječajem. Ministrica je svjesna da će biti otpora, ali bitnim smatra da se taj veliki prostor konačno uredi i stavi u funkciju.

HNS-ovci napominju da imamo više od 6800 kilometara obale, odnosno da kontroliramo sedam posto pomorskog dobra na Mediteranu, a taj smo resurs potpuno zanemarili i devastirali. Nadaju se da se zakon neće "kiseliti" u ladicama i da će vladajuća većina u Saboru imati snage donijeti ga do srpnja 2014. jer je sadašnje stanje podloga za korupciju.

Izvor: www.24sata.hr