• hr
  • en
  • de
  • it

Prijedlog izmjena i dopuna Županijskog prostornog plana

Splitsko-dalmatinska županija konačno će dobiti dokument koji bi mogao u znatnoj mjeri odrediti njezinu budućnost. Župan Ante Sanader u javnu je raspravu uputio Prijedlog izmjena i dopuna Županijskog prostornog plana. Rasprava će trajati 15 dana, od 4. do 18. prosinca.
Kolika je važnost tog dokumenta svjedoče optimistične najave kako će odmah u realizaciju krenuti investicije koje su do sada bile na čekanju, poput turističkih zona na otocima.
- Javni uvid u Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana može se obaviti u prizemlju zgrade Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, Domovinskog rata 2, za vrijeme javne rasprave. Javno izlaganje plana održat će se u utorak, u 10 sati, u dvorani Županije u Splitu, u Domu za starije i nemoćne osobe na Zenti - stoji u pozivu župana zainteresiranim strankama.
Građani svoje primjedbe na izneseni plan mogu dostaviti Javnoj ustanovi - Zavodu za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, Split, Bihaćka 1/1.
- U vrijeme javne rasprave građani se mogu upisati u knjigu primjedaba ili mogu dati usmene primjedbe na zapisnik - poručuju iz Županije.
Novost koju plan predviđa jest moguća izgradnja solarnih elektrana čak na 20 lokacija diljem županije i otoka. Također, predviđa se i izgradnja vjetroelektrana na 30 lokacija, većinom u Zagori. Hoće li se sve planirano realizirati, ovisi o interesu investitora i općenito gospodarskoj klimi.
Osim što će potaknuti investitore, plan će, ako je suditi po reakcijama raznih političkih opcija u županiji, donijeti i nove podjele. Naime, lokalne vlasti na pojedinim otocima tvrdile su da se plan donosi bez vizije i strategije, a ne vodi se ni briga o domicilnom stanovništvu, nego se podilazi zainteresiranim investitorima.
No, s druge strane, zagovaratelji plana odbacuju kritike i tvrde da će uvijek biti primjedaba i ne mogu svi biti zadovoljni, ali su izrađene dobre smjernice razvoja županije u interesu svih građana. Tvrde i da se donošenje plana ne može više odgađati. No, bilo kako bilo, svi koji imaju primjedbe, neka ih i javno iznesu. 

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr