• hr
  • en
  • de
  • it

Prginovi pontoni u najskupljoj marini na Sredozemlju

Još jedan poslovni uspjeh šibenske tvrtke "Marinetek NCP", koju je zajedno s Fincima utemeljio Goran Prgin, vlasnik "Nautičkog centra Prgin".

U petak je u šibenskoj Mandalini na brod ukrcano 50 posebno dizajniranih betonskih plutajućih Premier pontona, dodatnih plovaka i pristupnih mostova od kojih će Šibenčani formirati 12 gatova u zaštićenom akvatoriju marine u ciparskom Limassolu, danas najluksuznijem, a vjerojatno i najskupljem nautičkom objektu na Sredozemlju, vrijednom 600 milijuna eura.

- Osmišljena kako bi se uklopila s povijesnom gradskom lukom i starom gradskom jezgrom, Limassol marina bit će jedna od najekskluzivnijih na Mediteranu. Riječ je o golemom luksuznom turističkiom resortu sa restoranima, trgovinama, hotelima i apartmanima, koji okružuju marinu sa 650 vezova. Investitori su ciparski poduzetnici, gradnju vodi kompanija "Cybarco", a za projektiranje, nadzor i vođenje marine zadužena je svjetski poznata tvrtka "Camper & Nicholsons Marinas".
Iako je ukupna vrijednost posla procijenjena na 600 milijuna eura, izvjesno je da je u nju uloženo puno više novca od službenih brojki, a otvaranje očekujemo u travnju.
Premda je naš posao vrijedan milijun eura, ponosni smo što smo sudjelovali u realizaciji takvog projekta - kazao nam je Boris Miškić, direktor "Marineteka".
Uvod za "šibenski posao na Cipru" bila je gradnja plutajućeg valobrana za marinu Kalkara na Malti.
- Riječ je o malom servisnom brodogradilištu s 200 vezova koje će zbog geografskog položaja Malte i njene bogate povijesne i kulturne baštine postati odredište za brodove tijekom cijele godine. Valobran i plutajući pristupni gat sa svim elementima i opremom isporučeni su polovicom prošle godine. Radove na sidrenju valobranskog i pristupnog plutajućeg gata povjereni su našem partneru, splitskoj tvrtki "Dubina inženjering" - dodao je Miškić.
Zanimljivo je da će preuzimanje pontona u Limassolu, kao i njihovu potpunu ugradnju i sidrenje obaviti ronioci Ronilačkog centra "Neptun" iz Šibenika.
- Svaki dobro i na vrijeme odrađeni posao, a ovaj je bez sumnje takav, otvara nam vrata novim projektima. Tvrtka "Camper & Nicholsons Marinas" upravo je najavila da bi "Marinetek NCP" biti isporučitelj pontonskih elemenata za njihovu novu marinu Canouan na Karibima. Nakon četiri mjeseca napornog rada, treba li bolje priznanje meni i mojim radnicima - naglasio je Boris Miškić.

Elita na hrvatskom vezu
•• Šibenčani su prije nešto više od dvije godine svojim prepoznatljivim pontonima obnovili jednu od najprestižnijih marina na svijetu - Port Hercule u Monte Carlu. U šibenskoj Mandalini proizvedena su, a u Monte Carlu instalirana tri gata sastavljena od tipskih pontonskih elemenata Superyacht i Concourse. Vrijednost projekta iznosila je oko 1,3 milijuna eura

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr