• hr
  • en
  • de
  • it

Prgin spreman za gradnju marina na Dunavu i Savi

Goran Prgin dio svojeg biznisa "seli" u Srbiju. Tvrtka "Marinetek NCP" koja posluje u sklopu njegove grupacije "NCP" vodi ozbiljne pregovore s jednom tvrtkom iz Srbije da već ovog ljeta zajednički krenu u gradnju više marina na Dunavu i Savi.
- Pregovori su poodmakli i vrlo obećavajući. Susjedna država je nedavno donijela zakon koji omogućuje davanje koncesije za gradnju marina na tim rijekama. Kako postoji veliko zanimanje investitora za takva ulaganja, odlučili smo zajednički krenuti u taj posao. Iznenađeni smo s kojom ozbiljnošću su nas u Srbiji kao partnere prihvatili, baš kao i poduzetničkom klimom u zemlji. Nema mita, muljanja, sve se radi transparentno - kaže Goran Prgin.

Podsjetimo, Prginova tvrtka "Marinetek NCP" je ovlašteni zastupnik za proizvodnju i prodaju cjelokupne opreme za marine finskog brenda "Marinetek" koja nudi širok asortiman pontona, u rasponu od lakih drvenih pontona do teških valobrana, kao i bogat izbor standardne i sigurnosne opreme za pontone i marine. Osim u Šibeniku, "Marinetek" pontoni proizvode se u Latviji, Portugalu, SAD-u, Dubaiju, i naravno u Finskoj gdje je i sjedište grupacije.

No, pontoni "Marineteka NCP" već 2008. godine, samo tri godine nakon što su Šibenčani ovladali ovom proizvodnjom, prepoznati su kao najkvalitetniji pontoni unutar grupacije. Zahvaljujući takvim referencama, Šibenčani su prije nešto više od godinu dana dobili priliku da obnove jednu od najprestižnijih marina na svijetu - Port Hercule u Monte Carlu.

U šibenskoj Mandalini su proizvedena, te u Monte Carlo isporučena i instalirana tri gata sastavljena od tipskih Superyacht i Concourse pontonskih elemenata, a vrijednost cijelog projekta bila je oko 1,3 milijuna eura.

Tvrtka je posljednjih mjeseci bila angažirana na gradnji mega pontona koji se instaliraju u marini na Mandalini. Riječ je o marini za megajahte koju Prgin gradi zajedno s turskom kompanijom Dogus u što se u prvoj fazi, koja će biti gotova do ljeta ove godine, biti investirano najmanje 18 milijuna eura.

- Prije sedam godina zajedno s Fincima, točnije s njihovom kompanijom "Marinetek Finland Oy", najvećim europskim proizvođačem betonskih pontona i opreme za marine utemeljili zajedničku tvrtku i time si zapravo otvorili tržište jugoistoka Europe i Mediterana. Odlazak u Srbiju je samo logičan poslovni potez koji će nam omogućiti rast i novo zapošljavanje, kaže Goran Prgin.

Mreža od 30 tisuća vezova
Srbi su svoju prvu modernu marinu na Dunavu prije tri godine izgradili kod Apatina. Ona je prva postaja za nautičare koji Dunavom dolaze iz Mađarske. Uz 400 vezova, marina ima niz potrebnih sadržaja za nautičare, a koštala je tri milijuna eura.
Srbija novim zakonom otvara mogućnost gradnje čitave mreže marina na Savi i Dunavu sve do Đerdapske klisure sa gotovo 30 tisuća vezova. Ostvare li se planovi Gorana Prgina o ulasku na srpsko tržište, njegova tvrtka "Marinetek NCP" više godina imala bi pune ruke posla.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr