• hr
  • en
  • de
  • it

Preživjelima 30 posto popusta na buduća krstarenja

S početkom tjedna ključnog za nastavak spašavanja još dvadesetak osoba nestalih s nasukanog kruzera Costa Concordia u blizini otoka Giglio, nakon što je pronađeno i 15. tijelo, a olupinu su počeli obilaziti i znatiželjni turisti, pojavila se i informacija da je tvrtka Carnival, vlasnica broda, preživjelima ponudila 30 posto popusta na sva buduća krstarenja.

Zgroženi su putnici takvu ponudu nazvali smiješnom i uvredljivom, a slično misle i preživjele brodolomke iz Umaga, Zorana Turković i Loreta Šiljeg, čije su obitelji predale zahtjev za odštetu unutar rok za žalbe zbog nedostataka i neugodnosti tijekom normalnog dijela plovidbe, koji istječe u ponedjeljak 23. siječnja.
- Dobili smo tu ponudu, ali ne pada mi na pamet prihvatiti je! Možda jednog lijepog, zasad jako dalekog dana odlučimo ponovno stati na brod, ali s najviše tri palube. Na takvoj grdosiji, na kojoj se više ne bih osjećala sigurno, neću više putovati, bez obzira na sve popuste ovog svijeta, rekla nam je Zorana.

Što se odštete tiče, objasnila je da su poslali ono što je vlasnik kruzera od njih zatražio, a to su osobni podaci i broj ugovora, bez ikakvih novčanih iznosa i zahtjeva.
- Nije još bilo govora ni o kakvim iznosima, očekujemo da će nam isplatiti troškove puta i izgubljene prtljage, a najsretniji bismo bili da nam oni daju ponudu i da ne moramo o tome ni razmišljati.

Mi smo se postupno vratili u svoju svakodnevnicu, sretni smo što je sve ipak prošlo dobro i što smo svi neozlijeđeni, nismo angažirali nikakve advokate i još uvijek nismo dovoljno trezveni da se bavimo takvim pitanjima. Kad dobijemo neku konkretnu informaciju, vidjet ćemo što i kako dalje, objasnila je.

Za razliku od Turkovića, obitelj Šiljeg nije službeno obaviještena o popustu na buduća krstarenja.
- Ništa nam nisu poslali, ali takva je ponuda stvarno ravna nuli. Najmanje što bi mogli napraviti je ponuditi preživjelima besplatno krstarenje, iako sumnjam da bi itko od nas to uopće i uzeo u obzir. Uostalom, mi smo se zadnjeg dana krstarenja upisali u Costa Club, čime smo stekli pravo na određene popuste.

Ja se na takav brod sigurno više ne bih popela. Možda za pedesetak godina, ali u ovom trenutku nema tog popusta koji bi me natjerao da budem tamo. Ne bih se mogla navečer povući u kabinu. Sa svakim zaokretom bih odmah bila blizu čamaca za spašavanje, rekla nam je Loreta.
I njena je obitelj predala zahtjev za odštetu u propisanom roku. Nisu angažirali pravnike, već očekuju povratnu informaciju i razmišljaju što će i kako poduzeti.

Ingrid Škopac-Verbanac, koja je na kobnom krstarenju bila sa sinom Teom, u ponedjeljak je opovrgnula tvrdnje da im je brodar ponudio jeftinija buduća putovanja kao jedan oblik odštete.
- Nisam dobila takvu ponudu, a stalno sam u kontaktu sa svima u Hrvatskoj koji su bili na brodu. Kao i drugima, javila mi se gospođa iz kompanije koja se interesirala kako smo i kako je mali sve to podnio.

Podsjetila nas je da možemo dati odštetni zahtjev i mi smo to odmah učinili. Radi se odšteti za izgubljene stvari, ali mi smo se složili da ćemo ih nakon toga tužiti za ugrožavanje života, pretrpljeni strah i sve što smo bili prisiljeni proživjeti, rekla nam je u telefonskom razgovoru.
Naše sugovornice nisu imale saznanja o podatku da se preživjeli putnici planiraju udružiti i u Miamiju, gradu u kojemu se nalazi sjedište Carnivala, podići grupnu tužbu te zatražiti isplatu odštete od 160 tisuća američkih dolara po osobi, o čemu piše New York Daily News, a prenose razni portali.
Po tim izvorima, ako odšteta bude isplaćena svakom od 3.206 putnika, Carnival, tvrtka koja za ovu veliku pomorsku katastrofu optužuje "Kapetana Kukavicu" Francesca Schettina, morat će isplatiti gotovo 513 milijuna dolara.

Izvor: www.glasistre.hr