• hr
  • en
  • de
  • it

Preminuo Nikolić, jedan od najboljih hrvatskih jedriličara

Simo Nikolić, jedan od najboljih hrvatskih jedriličara svih vremena, preminuo je u Rijeci u 71. godini nakon teške bolesti. Pogreb je u četvrtak 12. travnja u 14 sati na groblju Trsat u Rijeci. Isti dan u jutarnjim satima bit će priređena i komemoracija.

Rođen je 29. siječnja 1941. Završio je srednju tehničku brodograđevnu školu - brodostrojarski odjel u Rijeci, te diplomirao na Strojarskom fakultetu u Ljubljani.
Trofejnu karijeru počeo je u JK Istra-Lovran 1954. godine, tri godine kasnije prešao je u JK Galeb. U klasi Šljuka počeo je jedriti 1960. u posadi s Antonom Gregom, a samo godinu kasnije ovaj je dvojac osvojio naslov europskih juniorskih prvaka. Tri godine kasnije osvojili su seniorsko europsko srebro, a 1966. pripalo im je i europsko zlato. Na Svjetskom prvenstvu 1967. osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, i još jedno europsko srebro naredne godine.
Krajem 60-ih Grego i Nikolić prešli su u olimpijsku klasu Flying Dutchman te se dva puta uspjeli plasirati na Olimpijske igre. U Meksiku 1968. zauzeli su 13. mjesto, dok su 1972. na OI u Munchenu bili peti, nadomak osvajanja medalje. Taj rezultat zasad je još uvijek drugi najbolji rezultat u povijesti nastupa hrvatskih jedriličara na Olimpijskim igrama. Samo je Karlo Kuret u Ateni 2004. ostvario bolji rezultat, zauzevši četvrto mjesto u Finnu.
Nakon jedriličarske karijere Simo Nikolić posvetio se suđenju, od 1984. do 1991. imao je status međunarodnog jedriličarskog suca. Od 1984. do 1988. bio je dopredsjednik SIZ-a za Fizičku kulturu Hrvatske. U razdoblju od 1984. do 1987. obnašao je dužnost predsjednika JK Galeb.

Izvor: www.index.hr