• hr
  • en
  • de
  • it

Preko na popisu portala European Best Destinations

Na popisu 30 europskih turističkih destinacija, od Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Portugala, Španjolske, Slovenije i Crne Gore, Hrvatsku predstavljaju Preko, Cavtat i Hvar


Mjesec dana nakon što je Zadar ponio titulu najbolje europske destinacije 2016., organizacija i istoimeni portal European Best Destinations sa sjedištem u Bruxellesu u europske destinacije koje preporučuju svojim čitateljima, pod egidom "Najbolje skriveni dragulji - Otkrijte skrivena blaga Europe", uvrstila je Preko na otoku Ugljanu.Na popisu 30 europskih turističkih destinacija, od Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Portugala, Španjolske, Slovenije i Crne Gore, Hrvatsku predstavljaju Preko, Cavtat i Hvar. Riječ je o turističkim središtima koja samo po veličini zaostaju za metropolama svjetskoga glasa, ali su zato skrivenom ljepotom postala odredišta kojima se turisti uvijek vraćaju.
Popis je nastao na osnovi izbora uredništva, tzv. turističkih inspektora koji putuju Europom, dakle, ne, kao u slučaju Zadra, na temelju glasova čitatelja, a u uvodnom dijelu potencijalne putnike na put se poziva sljedećim tekstom:
"Postoje nevjerojatne destinacije poznate u Europi i svijetu. Amsterdam svi znaju po kanalima, London po shoppingu i muzejima, Pariz po atmosferi grada svjetlosti. Ali Europa ima tisuću malih mjesta, skrivenog blaga, od Rothenburga u Njemačkoj, Preka u Hrvatskoj i Faiala na Azorskm otocima. Otkrijte s nama najbolja nepoznata odredišta u Europi!"
Iako medijski skrivena, vijest o uvrštavanju Preka, a time i cijelog otoka Ugljana, u izbor portala koji godišnje ima više od 2,5 milijuna posjetitelja i na tisuće sljedbenika na društvenim mrežama, izazvala je buru oduševljenja među Prečanima, a ponajviše kod direktora Turističke zajednice Općine Preko Ante Brižića.
- Naravno da smo zadovoljni što nas je jedan tako renomirani portal prepoznao i uvrstio u najljepše neotkrivene dragulje u Europi. To je plod dugogodišnjeg rada, ulaganja u turističku infrastrukturu i promidžbu, kako u našem mjestu tako i u cijeloj općini. Trudimo se svake godine napraviti korak više. Lani smo pomogli u otvaranju Muzeja samostanske zbirke na Školjiću i zaposlili jednog djelatnika, a ove godine planiramo otvaranje Muzeja ulja u Preku. Vjerujemo da je na ovo priznanje utjecala i činjenica što smo nekoliko puta u Preku ugostili turističke novinare iz Europe te im prezentirali našu turističku ponudu i baštinu, kazao je Brižić, ističući kako je ovo i poticaj da se radi još bolje, a nada se da će te uspjehe pratiti i povećanje smještajnog kapaciteta, pogotovo gradnja hotela u Preku uz uređenje dodatnih sadržaja, te obnova mletačke Tvrđave sv. Mihovila, za koju projekt priprema Općina Preko.
Podsjetimo, atraktivna tvrđava već je prepoznata prije nekoliko godina u Michelinovu zelenom vodiču, gdje je ocijenjena s dvije zvjezdice i preporukom "obavezno posjetiti". Portal European Best Destinations Preko opisuje kao "prometno i administrativno središte otoka Ugljana koje se, kako mu i ime kaže, nalazi preko puta Zadra. Sa starim dijelovima tipične dalmatinske arhitekture i mnoštvom patricijskih obiteljskih kuća i ljetnikovaca. Najbolji način da osjetite mediteranski ugođaj je šetnja uz rivu ili ispijajući omiljeno piće na nekoj od terasa s pogledom na Zadarski kanal."

Izvor: www.zadarskilist.hr