• hr
  • en
  • de
  • it

Prazna knjiga narudžbi, škverani će na čekanje?

Prema izjavama brojnih radnika, stanje u trogirskom brodogradilištu alarmantno je. Knjiga narudžbi uskoro bi mogla ostati prazna, radnici bi mogli doživjeti sudbinu onih u splitskom škveru, kad su zbog nedostatka posla odlazili na čekanje, a kooperantskim tvrtkama, koje su se već prepolovile, zbog toga bi se također mogla zatvoriti vrata.

Neki dobro upućeni u situaciju kažu da bi "čekanje" moglo uslijediti za mjesec dana, nakon isporuke jednog od preostalih dvaju tankera. Direktor Mateo Tramontana, neslužbeno doznajemo, navodno traži posao u Rusiji i Norveškoj, te je stalno u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva. Osim toga, vlada zabrinutost glede privatizacije, koja je na mrtvoj točki. Je li uistinu "uzavrelo" u žili kucavici trogirskoga gospodarstva, odlučili smo provjeriti.
Ivana Mitar iz ureda za odnose s javnošću izvijestila nas je da je na tržištu brodogradnje kriza i dalje aktualna te da je teško doći do posla, pogotovo u našim uvjetima, no da je unatoč tome "Brodotrogir" dosta aktivan u potrazi za sklapanjem ugovora za nove poslove.
- Nadamo se da ćemo biti uspješni, ali dok ugovori ne budu potpisani i ne stupe na snagu, nemamo praksu iznositi nikakve informacije - rekla nam je Mitar na upit je li istina da direktor Tramontana u spomenutim državama "traga" za četirima novim tankerima, kako se to u škveru "šuška". Doznajemo da je zaposlenost doka u remontu, gdje je još uvijek naftna platforma "Zagreb 1", osigurana do daljnjega.
Što se, pak, privatizacije tiče, ustvrdila je da su, prema informacijama koje su im dostupne, "Jadranska ulaganja" Danka Končara i dalje zainteresirana za privatizaciju, sukladno planu i Programu restrukturiranja koji je odobren od Opće uprave za natjecanje Europske komisije te hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
U škveru se, tvrdi voditeljica ureda za odnose s javnošću, nadaju da će nova Vlada nastaviti započeti proces privatizacije i okončati ga u relativno kratkom roku, budući da sadašnje stanje najmanje odgovara zaposlenicima brodogradilišta, kojih je oko 1200. Povjerenik Sindikata metalaca u "Brodotrogiru" Slavko Bilota potvrdio je da nerazjašnjena situacija oko privatizacije stvara višestruke probleme u tom brodogradilištu, jer se ne provodi Program restrukturiranja, ali i u sklapanju novih poslova.
Naime, tvrdi Bilota, ne znajući ishod vlasničke strukture na tržištu, s brodovlasnicima je otežano sklapanje ugovora jer ne žele ulaziti u određene poslovne rizike. Prema njegovim saznanjima, brodogradilište šalje i dobiva upite za nove poslove, ali nema službene potvrde da su i ugovoreni. Na tome treba i dalje raditi kako bi se osigurao posao za sve radnike, a posebno za radionicu obrade metala, koja je u proizvodnom procesu i koja bi bila prva na udaru ostane li se bez posla. Tamo je zaposleno pedesetak radnika, istaknuo je Bilota.

Laburisti i Bilota o privatizaciji
- Budući da se sve više radnika i građana obraća stranci Hrvatski laburisti u Trogiru da, kao stranka rada, preko svojih saborskih zastupnika "pogura" rješavanje teške situacije u trogirskom brodogradilištu, Izvršni odbor stranke upriličio je sastanak s Bilotom te je od njega, kao Vladina povjerenika za privatizaciju "Brodotrogira", tražio detaljne informacije o privatizaciji - kazala je predsjednica Anica Bodrožić, i sama zaposlenica škvera. Rekla je da i od gradonačelnika Damira Rilje, novog saborskog zastupnika, očekuju isto.