• hr
  • en
  • de
  • it

Požar u lučici u Medveji

Vatra se proširila s 12-metarske pasare na gumenjak. Iako je gorjelo po noći, i požar se nadaleko vidio, nitko nije uočio opasnost, a vatra se na koncu sama ugasila ne zahvativši ostale brodice u lučici.

Dva plovila, izletnički brod i gumeni gliser izgorjela su i potonula na vezu u medvejskoj luci u noći na srijedu. Uzrok požara nije još poznat, policija i lučke vlasti još uvijek rade na njegovom razjašnjenju. Visina štete također se još procjenjuje, a ugrubo se radi o najmanje 250 tisuća kuna.  U požaru je uništen izletnički brod dug 12 metara, s natpisom na boku »Diana excursions«, u biti pasara s dva dizel-motora, luke upisa Opatija. Lučke vlasti navode da je brod u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana, K. T. S. R. i A. R. Izgorio je i potonuo i gumenjak sa stakloplastičnim dnom, dužine 4,5 metara, pogonjen izvanbrodskim motorom, luke upisa Senj, a inače koristi trajni vez upravo u medvejskoj luci.
- Šteta iznosi minimalno 30 tisuća eura, to nam je jedini izletnički brod kojeg imamo, radom s njime hranim obitelj, kaže pak vlasnik 12-metarskog broda.
- Ne zna se još uzrok požara. Za 20 dana, oko Uskrsa, trebali smo krenuti u posao, ali eto. Primao je 12 turista i dva člana posade. Sreća da je osiguran. Inače, s veza u Ičićima išli smo na popravak broda u Medveju koji je trebao biti danas. Vezali smo ga i otišli kući. Nakon ove havarije neću odustati od posla, ali će sve sigurno kasniti - zaključio je vlasnik izletničkog broda.
Prema dosad utvrđenom, vatra na dvama plovilima na lukobranskim privezištima u luci Medveja izbila je u noćnim satima. Požar se, po svemu sudeći, proširio s većeg broda na gliser, a ubrzo su oba plovila izgorjela i potonula na dno lučice.  Na privezište je najprije, oko 16.30 sati u utorak, stigao gumenjak kojim je upravljao Lovranac. Izletničkim brodom na susjedni vez pristali su suvlasnik A. R. i član posade R. R. pola sata kasnije.
- I inače tu vežem gumenjak. U utorak poslijepodne sve se doimalo normalnim. A jutros me nazvao prijatelj i rekao da mi je gumenjak izgorio - priča nam na mjestu događaja Marko Richardson iz Lovrana, poznati sportski ribolovac.
- Ronio sam, lovio ribu, prije nego što sam vezao svoje plovilo (pogoni je »yamaha« od 25 konja). Koliko sam uspio saznati, najprije je planuo izletnički brod, na kojem su zatim puknuli konopi kojim je bio vezan, pa ga je odnijelo prema mom gliseru.
- Vidite i sami kako je sve završilo, a šteta samo na mom plovilu iznosi 37 tisuća kuna, na drugom je sigurno mnogo veća. Sreća je htjela da posljedice na budu i veće, mogle su izgorjeti sve barke na vezu, da se vatra prenijela s jedne na drugu. Jedna žena ponad lučice kaže da je čula oko 3-4 sata ujutro nešto nalik na buku petardi, ali što je i kada točno bilo, trebala bi utvrditi policija, kaže Richardson i dodaje da je, srećom, plovilo kasko osigurano. No, njega, kao i sve druge koji su jučer obišli lučicu, iznenadilo je da nitko nadležnim službama nije dojavio za požar u njegovoj razbuktaloj fazi, a sigurno se izdaleka vidio, magistralna cesta je udaljena dvjestotinjak metara i pogled na lučicu je otvoren, pa se morala vidjeti buktinja.

Izvor: www.novilist.hr