• hr
  • en
  • de
  • it

Pozadinski lučki terminal: modernizacija Škrljeva teška 40 milijuna eura

Za investiciju vrijednu više od 40 milijuna eura u širenje, obnovu i modernizaciju pozadinskog lučkog terminala na Škrljevu projekt će izraditi Arhitektonski projektni ured Randić  i suradnici d.o.o. iz Zagreba.

Rok za izradu projektne dokumentacije je 300 dana, a ugovor je vrijedan 4,845 milijuna kuna. Ugovor o projektiranju potpisala je u utorak Uprava Luke Rijeka na čelu s predsjednikom Uprave Vedranom Devčićem nakon provođenja javnog natječaja i izbora najboljeg ponuditelja. 

Kako je priopćeno iz riječke luke, predviđena je izrada dokumentacije po fazama kako bi se omogućilo ishođenje uporabnih dozvola i fazno puštanje u pogon pojedinih dijelova projekta, što znači da bi u prvoj polovici naredne godine trebali započeti prvi zahvati na Škrljevu, vjerojatno širenju usjeka i postavljanju dodatnih nadstrešnica za skladištenje drva. 
Jedan od najvažnijih ciljeva uređenja Škrljeva jest izgradnja pozadinskog kontejnerskog terminala, gdje bi se u potpunosti trebao izmjestiti posao punjenja i pražnjenja kontejnera, kojih više ne bi bilo na lučkom području u Rijeci.
Trenutno se više od 30.000 TEU-a godišnje puni i prazni, što je otprilike trećina prometa Brajdice, te se neslužbeno procjenjuje kako će u istom omjeru rasti i servis kontejnera na Škrljevu paralelno s planiranim povećanjem broja kontejnera na Brajdici. 
Na Škrljevu je predviđena rekonstrukcija postojećih kolnih i manipulativnih površina, rekonstrukcija postojeće i gradnja nove infrastrukture, formiranje novih operativnih platoa, gradnja novih i rekonstrukcija postojećih skladišnih kapaciteta, gradnja nadstrešnica za skladištenje i manipulaciju robom, gradnja upravne zgrade, hladnjače, sadržaja za zaposlenike, ulazne građevine te ostalih pratećih sadržaja. U ovom trenutku još uvijek nisu precizno utvrđeni rokovi za dovršenje investicije na Škrljevu, ali bi se isti trebali znati u roku od narednih nekoliko mjeeci.

Izvor: www.novilist.hr