• hr
  • en
  • de
  • it

Povećajte hranarinu pomorcima!

Premda su cijene hrane i pića proteklih godina višestruko rasle, a broj brodova i pomoraca u "Jadrolinijinoj" floti se smanjivao, iznos hranarine koji primaju članovi posade nije se mijenjao još od svibnja 2008. godine. Budući da je "panatika" sastavni dio Nacionalnog kolektivnog ugovora, od Uprave kompanije tražimo potrebne korekcije koje su temelj za normalne radne i živote uvjete naših pomoraca - istaknuo je to kap. Dragomir Mucić, prvi čovjek podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u "Jadroliniji".
Prema njegovim riječima, pomorci koji plove na brodovima i dvotrupcima na kojima nema kuhinje primaju u pravilu po 110 kuna dnevno, dok na manjim trajektima, poput "Stona", "Laslova" i "Kijeva", te onima na kojima plovi šest i više članova posade, kompanija isplaćuje od 66 do 77 kuna dnevne hranarine.
- Iako smo na sredini kalendarske godine, predlažem Upravi da iznađe novac i poveća postojeći iznos hranarine za članove posada. Također, naše poslovodstvo mora riješiti i formacijske sastave pomoraca na novim trajektima "Kornati" i "Brač" - naglašava kap. Mucić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr