• hr
  • en
  • de
  • it

Potresni detalji pomorske nesreće u Pelješkom kanalu

Kako doznaje Dubrovački.hr, od 14 sati pronađeno je beživotno tijelo Čeha koji je sinoć upravljajući gumenjakom skrivio pomorsku nesreću u Pelješkom kanalu.
Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sati i 35 minuta, a detalje nesreće ispričala je očevitkinja Sanja Šale, umirovljena braniteljica u Domovinskom ratu, članica gardijske brigade Tigrovi. Sanja je stojeći na balkonu svoje obiteljske kuće u Kućištu, pričajući na mobitel s prijateljicom, ugledala veći brod, otprilike deset metara dug, koji se umjerenom brzinom kretao iz smjera Orebića prema Vignju.
Uskoro je ugledala plovilo za koje je po zvuku zaključila da se radi o gliseru gumenjaku koji se velikom brzinom kretao iz suprotnog smjera približno 350 metara od obale. Iako su oba plovila bila osvjetljena, gliser je bio osvijetljen crvenim svjetlom, a brod je osim svijetla bio vidljiv i zbog jake mjesečine, gliser je iz nepoznatog razloga punom brzinom udario u provu desetmetarskog broda na kojem je navodno bila obitelj Curić iz Metkovića.

Sanja Šale navodi kako je silan udarac popratio jaki prasak, krikovi i dozivanje u pomoć nakon čega je ona odmah prekinula telefonski razgovor te nazvala Županijski centar 112 koji je spaja s Centrom za pomorske nesreće u Rijeci.
Pretpostavlja se da je od siline udarca Čeh koji je upravljao gliserom odletio u more, a Sanja je vidjela gliser koji je još uvijek u punoj brzini ostao zabijen u provu broda. Nakon nekoliko sekundi kreće prava drama.
Gliser, i dalje u punoj brzini, se odvaja od prove broda i bez nadzora vozača počinje bijesno vrludati kanalom približivši se na 100 metara od obale. Očevitkinja Sanja Šale u poziva vatrogasce i hitnu pomoć zbog realne šanse da se gliser bez nadzora u punoj brzini zabije u neko od vezanih plovila na obali što bi prouzrokovalo eksploziju.
U roku od nekoliko minuta sa službenim plovilima u kanal dolaze članovi Sea Help-a Orebić te HGSS-a Orebić pokušavajući uhvatiti propeler plutajućim konopima te zaustaviti jureći gliser.
- Scena je bila kao iz filmova, gliser u nepravilnim krugovima juri kanalom sve bliže i bliže obali, a momci iz Sea Help-a i HGSS-a ga prate u stopu pokušavajući uhvatiti propeler. Nakon šestog ili sedmog pokušaja to im je i uspjelo i svaka im čast- izjavila je Sanja Šale. Kako neslužbeno doznajemo, na obali se u stanju šoka nalazila supruga poginulog Čeha kojoj je pružena hitna medicinska pomoć. Osim nje, službenici Policijske postaje Ston, ispostave Orebić, koji su došli na mjesto događaja, iskaze su uzimali i od prijatelja poginulog koji nisu bili voljni surađivati. Navodno su svi skupa bili na večeri u nekom od obližnjih restorana nakon čega je poginuli Čeh odlučio gliserom odbaciti prijatelje kućama. Ubrzo je počela potraga za nestalim Čehom u koju su se uključile sve žurne službe i mještani Kućišta, ronioci iz ERK-a Korčula i Peliških Jedara, Lučka kapetanija Dubrovnik i mnogi drugi. Potraga je potrajala do prije nešto više od sat vremena kad je, kako nelužbeno doznajemo od Lučke ispostave Orebić, na dubini od 30 metara pronađeno razmrskano i beživotno tijelo Čeha. Osim njega drugih žrtava na svu sreću nema što je nevjerojatna činjenica vezana za ovu katastrofalnu pomorsku nesreću budući da je, kako je kasnije izjavio vozač broda Curić, u provi gdje je gliser udario frontalno pri punoj brzini spavalo njegovo dvoje djece.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr