• hr
  • en
  • de
  • it

Potpisan ugovor o gradnji još dvaju katamarana

Nastavlja se vrlo uspješna hrvatsko-norveška poslovna priča, započeta 2010. godine na inicijativu CroNomara, u kojoj glavnu riječ vodi Remontno brodogradilište NCP-a Gorana Prgina. Upravo je potpisan novi ugovor o gradnji još dvaju aluminijskih katamarana, koje će brodograditelji iz Mandaline isporučiti najkasnije do kraja veljače iduće godine.
- Time će se broj ugovorenih i završenih brodova popeti na 22, što potvrđuje da smo se dokazali na vrlo zahtjevnom norveškom tržištu. No, na tome se neće stati. Očekujemo da ćemo iduće godine za Norvežane izgraditi još najmanje 10 plovila, a možda i više, pojedinačne vrijednosti oko 700 tisuća eura. Preko Norvežana smo ušli i na bliskoistočno tržište, jer smo preko njih već isporučili jedan katamaran za Saudijsku Arabiju i ugovorili još dva. Dakle, vrlo smo zadovoljni kako teče suradnja s Norvežanima - rekao je Roko Vuletić, direktor Remontnog brodogradilišta NCP-a.

Oštra konkurencija

Prisjetimo se da su se nekada radni ribarski brodovi ovog tipa proizvodili samo u Kini i Norveškoj. Početkom 2010. godine u taj je posao, u doista jakoj konkurenciji, ušao NCP i tako je počela, kako se pokazalo, dugotrajna uspješna suradnja hrvatskog i norveškog partnera. Do suradnje NCP-a s norveškom tvrtkom Moen Marin AS, koja se bavi izgradnjom i kupoprodajom brodova za svoje klijente iz cijelog svijeta, došlo je zahvaljujući posredništvu tvrtke CroNoMar, sa sjedištem u Šibeniku.

- Šibenčanima smo ovako otvorili vrata jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u kojoj su ribarstvo i brodogradnja, nakon plina i nafte, dvije najzastupljenije industrijske grane u rastu nacionalnog BDP-a. Osnovna je namjena ovog radnog broda opskrba i održavanje ribogojilišta, a uzgoj ribe jedna je od najbrže rastućih industrijskih grana u Norveškoj. Danas Norveška izvozi 3,5 milijuna tona ribe godišnje, što je dovelo do značajnog porasta broja ribogojilišta, koja su često smještena daleko od obale, pa su i plovila koja ih opskrbljuju nerijetko izložena nepovoljnijim vremenskim uvjetima. Upravo je zbog toga iznimno važna kvaliteta radnih brodova za opskrbu ribogojilišta. Pokazalo se da je NCP Remontno brodogradilište Šibenik bio dobar izbor. Prvi isporučeni radni brod i danas uspješno obavlja svakodnevne zadatke u Norveškoj - kaže Ana Zajc iz tvrtke Moen Marin AS.

- Znali smo u što se upuštamo i šta nam ovaj posao može donijeti. Istina, sve se događa u jeku žestoke krize. Postojala je vrlo ozbiljna opasnost da se NCP, u kojem imamo više različitih djelatnosti, raspline i da izgubimo bitku. Zbog toga sam prodao svoje udjele u Marini Mandalina, a taj novac usmjerio sam u razvoj brodogradilišta. To se pokazalo ispravnim. Unatoč krizi, posljednjih smo godina u stalnom usponu, i ako ostane ovako do kraja godine, u kojoj bi rast mogao biti između 12 i 13 posto, ova bi godina, nakon pet godina gubitaka, mogla biti prva u kojoj ćemo ostvariti pozitivan financijski rezultat - kaže vlasnik NCP-a Goran Prgin.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr