• hr
  • en
  • de
  • it

Potopljen admiralski brod Vis

 

Admiralski brod Vis u vlasništvu Puljanina Arsena Brajkovića potopljen je danas uz zapadnu obalu rta Kamenjaka neposredno uz uvalu Polje, javlja Regional Express.
Tisuće građana i turista svjedočilo je ovom događaju, neki s obale, a neki s brodica. Vlasnik broda odlučio se na potapanje kako bi stvorio ronilačku atrakciju jedinstvenu na Jadranu. Pulski poduzetnik Arsen Brajković kupio je "Vis" 2002. godine u Crnoj Gori, nakon što je taj nekadašnji zapovjedni brod JRM-a godinama ležao na mrtvom vezu u Boki Kotorskoj. Brajković je brod namjeravao temeljito urediti i pretvoriti u luksuznu jahtu za iznajmljivanje bogatim turistima željnim dobrog provoda na brodu kojim je tijekom njegove povijesti, osim visokih časnika mornarice bivše države, plovio i Tito te brojne osobe iz showbusinessa i politike, među njima i članovi britanske kraljevske obitelji, piše Glas Istre.
"Vis" je izgrađen 1953. godine u Uljaniku, dug je 58, a širok osam i pol metara. Trup je izgrađen od čelika, dok su palube aluminijske i obložene čak šest centimetara debelim slojem tikovine. Brod pogone dva stroja od po tisuću konjskih snaga koji mu omogućuju maksimalnu brzinu od 17 čvorova.
Za razliku od mnogo poznatije Titove jahte "Galeb", koja je u biti preuređeni trgovački brod, "Vis" je projektiran i građen kao luksuzna jahta tako da je pružao za ono doba vrhunski smještaj i luksuz, a od "Galeba" je i danas u mnogo boljem stanju, s gotovo potpuno očuvanim interijerom.
"Vis" je od "Galeba" često preuzimao i ulogu glavnog zapovjednog broda mornarice, svaki put kada je glavni Titov brod bio na nekom od putovanja u stranim zemljama ili na popravcima.

Izvor: www.net.hr