• hr
  • en
  • de
  • it

Potopite "Galeb"

Kraljevica ima povijesnu poveznicu s Titom, a i prostornim planom imamo definirane čak tri lokacije za potapanje. Od toga bi se mogla napraviti dobra priča za ronilački turizam Kvarnera, brod bi relativno jeftino bio sačuvan, a istovremeno i koristan, navela je Nada Turina Đurić na društvenoj mreži

RIJEKA Gradonačelnica Kraljevice i članica Predsjedništva HNS-a Nada Turina Đurić iznijela je prijedlog da se motorni brod Galeb potopi jer je to jedini način da se brod sačuva. - Predlažem da to bude u akvatoriju ispred Kraljevice koja ima povijesnu poveznicu s Titom. A i prostornim planom imamo definirane čak tri lokacije za potapanje, pa bi to bilo relativno jednostavno. Od toga bi se mogla napraviti dobra priča za ronilačkih turizam Kvarnera, a i brod bi se sačuvao od propadanja te bi relativno jeftino bio sačuvan, a istovremeno i koristan. Znam da se nekima neće dopasti ta ideja zbog sentimentalnosti, ali bojim se da je sve drugo bacanje novaca u nedogled, navela je Turina Đurić na društvenoj mreži.

Osobno mišljenje
Gradonačelnica Kraljevice pojasnila je da je to za sada njezino osobno mišljenje, te da će se o mogućoj inicijativi prema riječkom Gradskom vijeću konzultirati s čelnicima riječkog HNS-a.- Svoj stav o Galebu nisam iznijela naprečac, već nakon što sam u zadnjih šest mjeseci razgovarala s ljudima koji se time bave i koji su me uvjerili da je to dobra ideja. Galeb je očito u problemima kada je riječ o realizaciji projekta kako ga je zamislila riječka gradska vlast i mislim da je potapanje razumna ideja. Za početak bi je trebalo razmotriti, a u javnu raspravu uključiti i stručnjake. Ne vidim da bi to trebao biti problem. Što se tiče lokacije koju sam navela, predložila sam Kraljevicu iz lokalpatriotskih razloga, ali može to biti i neka lokacija ispred riječkog akvatorija. Dakle, iznijela sam mišljenje u ime Grada Kraljevice i naše turističke zajednice, te smo otvoreni za razgovor s Gradom Rijekom i riječkom turističkom zajednicom. Potapanje je najbrže i najjednostavnije rješenje za spas Galeba, ali i za njegovo stavljanje u promidžbenu i gospodarsku funkciju, zaključila je Turina Đurić.

Na račun Riječana
Predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša upozorava da svaku kunu iz gradskog proračuna treba namijeniti za podizanje standarda građana, poticanje poduzetništva, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta.

- Svaku inicijativu koja ide u smjeru da brod Galeb prestane opterećivati gradski proračun treba razmotriti. Brod propada, koncesionara nema i teško da će ga i biti, a troškovi održavanja broda su takvi da ih Grad Rijeka u trenutnoj situaciji ne može priuštiti. Naime, ako brod Galeb predstavlja kulturno dobro na razini cijele države, nema nikakvog razloga da trošak održavanja bude samo na račun Riječana. Jedno od rješenja može biti da troškove održavanja broda preuzme Ministarstvo kulture ili ministarstvo obrane, izjavio je Bukša.Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić nebrojeno je puta za gradskom govornicom upozoravao da je Galeb vreća bez dna i da se s njim nešto treba napraviti kako se ne bi iz godine u godinu izdvajala proračunska sredstva.

Rupa bez dna
- U Listi za Rijeku od prvog dana tvrdimo kako je ideja pretvaranja broda Galeb u planiranu namjenu nerealna zbog toga što za to treba osigurati preko 10 milijuna eura kojih nema niti u gradskom proračunu niti je takva investicija isplativa iz perspektive privatnog investitora. Nakon osam godina pokazalo se da smo u pravu jer je brod danas u gorem stanju nego kada ga je grad kupio, a perspektiva dovođenja u kakvu-takvu funkciju nikad dalja od realnosti. Dobili smo još jednu rupu bez dna. Pored niza objekata spomeničke baštine, gradonačelnik je na leđa građana natovario Galeb koji je postao prioritet za sredstva spomeničke rente, a da se prije kupnje broda nitko nije ni potrudio napraviti studiju isplativosti projekta, kaže Švorinić. On dodaje da razlozi ustrajavanja na postojećem modelu održavanja broda na površini više nisu racionalni nego su osobne prirode.

- Gradonačelnik Obersnel je previše tvrdoglav da bi priznao očitu pogrešku koja porezne obveznike godišnje košta oko milijun kuna. Jedini izlaz u ovom trenutku je ili u izvlačenju dijela Galeba na suhi dok i pretvaranju u muzej ili u potapanju čime bi postao atrakcija za ronioce. Apeliram na gradonačelnika da se u ovom slučaju počne ponašati racionalno jer su moguća rješenja koja bi Galeb skinula s gradskog proračuna i ujedno ga stavila u turističku funkciju, predložio je Švorinić.

Izvor:http://www.novilist.hr