• hr
  • en
  • de
  • it

Poslovno planiranje u iNavisu

Jesu li norveška pravila u stvaranju uspješne tvrtke primjenljiva i na hrvatskom tlu? Sudeći po odazivu poduzetnika na dva predavanja na temu razvoja poslovanja organiziranima u Pomorskom inovativnom centru iNavis u Šibeniku, čini se da mnogi vjeruju da jesu. Prepuna dvorana u iNavisu pokazala je da entuzijazma, želje za učenjem i poslovnim napredovanjem kod šibenskih (ali i riječkih i zadarskih) poduzetnika ne manjka. Naprotiv, živa rasprava koja se povela tijekom izlaganja norveških stručnjaka optimističan je pokazatelj da su centar iNavis i tvrtka CroNoMar uspjeli u naumu da daju vjetar u leđa ovdašnjoj privredi, ne samo onoj vezanoj uz pomorski sektor. Predavanja održana u četvrtak, 27. rujna, uvod su u svečano otvaranje iNavis centra u petak u 10 sati.
Led je probio Magnus Stendal, stručnjak za poslovno planiranje norveške tvrtke Leiv Eiriksson Nyskaping. Kako ideju pretvoriti u ostvareni poslovni san, koje su osnove poslovnog planiranja te kako razviti strategiju i plan djelovanja - teme su o kojima se, među ostalim, raspravljalo na predavanju. Prijavljeni poduzetnici doznali su koliko je važan okupljeni poslovni tim, kako najbezbolnije doći do zarade i kako se uopće predstaviti na tržištu.
Iz iste je tvrtke došao i Trond Bechmann, poslovni savjetnik koji je odradio drugi seminar dana, a temelji njegova predavanja počivaju na stvarnim iskustvima velikih tvrtki poput Lega ili Microsofta. Pomičući fokus s 'čistog' poslovanja ka 'tržišnoj psihologiji', Bechmann je okupljenima pokušao demistificirati pojmove tržišne orijentiranosti, ističući kvalitetan marketing kao jedan od stupova uspješnih kompanija. Kako privući i zadržati klijente te kako najlakše prodati svoju uslugu ili proizvod - to bi otprilike bio sukus onoga što se moglo čuti na ovom predavanju.Stendal i Bechmann su nakon pauze za ručak održavali i konzultacije jedan-na-jedan za sve zainteresirane poduzetnike koji su imali konkretnih pitanja. Održana predavanja u iNavisu tek su prva u najavljenoj seriji radionica koje će za domaće poduzetnike održavati norveški konzultanti.

 


Autor: Marko Podrug