• hr
  • en
  • de
  • it

Posadi Black Sea Tradera 84.000 $, brod plovi za Tursku

Tegljač "Kaptan Teoman" oteglio je iz splitskog škvera prema turskom Iskenderunu brod "Black Sea Trader" koji je zbog havarije stroja i potraživanja pomoraca dva i pol mjeseca bio čvrsto privezan uz opremnu obalu "Brodosplita".
Brod nosivosti 8118 tona donedavno je bio u vlasništvu ukrajinske kompanije "Terminal Jug Servis" koja ga je prodala jednom turskom brodaru, pa je za isplatu zaostalih plaća 19-orici članova posade, redom Ukrajincima, osigurano 84 tisuće dolara, što čini veći dio njihovih potraživanja.

Kako doznajemo od Milka Kronje, ITF-ova inspektora, dio pomoraca već se iskrcao s broda, pa je prema Turskoj otplovilo 11 članova posade koji će napustiti "Black Sea Trader" nakon što novi vlasnik ukrca svoje ljude. Brod izgrađen 1979. godine u Njemačkoj, koji je u 32 godine plovidbe promijenio čak 16 vlasnika, doplovio je u splitsku Sjevernu luku sredinom rujna, a potom se dogodila havarija stroja pa je premješten u brodogradilište.

Premda članovi posade u početku nisu negodovali zbog zaostalih primanja, ubrzo su počeli iskazivati nezadovoljstvo te su pozvali u pomoć ITF. Čelnici "Terminal Jug Servisa", dosadašnji vlasnici broda, već su bili na meti ukrajinskih istražitelja zbog spornog poslovanja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr