• hr
  • en
  • de
  • it

Posade Kapetanije spasile 55 ljudi i 12 brodica

Kazne plaćaju i oni koji voze velikim brzinama unutar propisanih 300 metara od obale, a i takvih je sve manje, jer primjerene kazne su ipak najbolji "lijek" za one samovoljne koji krše pomorske propise.

S krajem kolovoza završila je još jedna "špica" sezone i na moru zadarskoga arhipelaga, a kada je sigurnost plovidbe u pitanju i za nju vezana događanja, bila je to još jedna uobičajena sezona. Prvi čovjek zadarske Lučke kapetanije kapetan Milivoj Maričić Mungo ocjenjuje da je ovo bila "normalna" godina, možda i ponešto bolja nego protekle.
U razgovoru nam je nabrojio kako su posade brodova Lučke kapetanije do kraja kolovoza spasile na moru 55 osoba i 12 brodica, a bilo je i 16 ozlijeđenih osoba. Istodobno nije bilo smrtno stradalih, mada su za pojedine sudionike nesreće na moru mogle biti kobne. Uglavnom do nesreća na moru dolazi zbog nepromišljenosti, neznanja ili neopreza, pa su to bili uzroci i navedenih 50-ak ovogodišnjih nesreća, koje su zahvaljujući hitnim intervencijama pomoraca iz Lučke kapetanije završile bez teških posljedica.
- Pojedinci se znaju uputiti u plovidbu, pa i kada za to nisu osposobljeni, ne slušaju meteorologe, ne procijene dobro vremenske prilike, pa se znaju po nevremenu, pa i žešćem, zaputiti na more malim brodicama, čak i jedrenjem na daskama ili "vožnjom" na madracima na napuhavanje!
U takvim slučajevima posade brodova Lučke kapetanije kao i Pomorske policije odlaze u spašavanje. Nama je na prvome mjestu spašavanje ljudskih života, a tek potom, ako možemo spašavamo i imovinu", ističe lučki kapetan Maričić. Spašavali su oni tako ove godine i jednoga ronioca, domaćega čovjeka. Ipak, iz statistike Lučke kapetanije se vidi da je u promatranom razdoblju izgorio jedan gliser, da je pronađena jedna nestala brodica, da su dvije potonule, isto kao i jedan ribarski brod. Ovaj, imenom "Bonita" registriran u Rijeci, zauvijek je potonuo u lipnju ove godine nedaleko od Kornata.
Kapetan Milivoj Maričić napominje da je kapetanija ove godine izdala više vinjeta nego lani, čak 8.803 ukupno.
Isto je zanimljiv podatak da gotovo i nema izigravanja ovoga propisa, svi ljetni moreplovci uredno kupuju vinjete, dopuštenje da mogu nesmetano ploviti našim teritorijalnim vodama. To su i domaći iznajmljivači brodova, kojih u Zadru ima blizu tri i pol tisuće. Sve više je stranih državljana koji ovdje osnivaju tvrtku i bave se čarterima, odnosno iznajmljivanjem svojih luksuznih brodova, koje "pune" uglavnom u svojima zemljama. Moglo bi se kazati da gotovo više nema ni kršenja propisa o vođenju plovila, tek poneki rijetki, svi koji plove imaju i dozvolu za voditelja čamca.

- Lučka kapetanija sa svojih pet brodova, dva u Zadru i po jedan u Starigradu, na Silbi i u Salima, neumorno kontrolira svoj veliki arhipelag, svakodnevno obavlja i inspekcijske poslove na moru, a samo u dva ljetna mjeseca je imala pet tako ciljanih akcija. Osim što nadgleda plovidbu i događanja na svim stranama svoje morske nadležnosti, ovi čuvari sigurnosti na moru posebnu pažnju posvećuju pojedinim lokacijama s najgušćim prometom, poput tjesnaca Mali Ždrelac, ističe kapetan Maričić dodajući da je tamo primjerice, brzina plovidbe ograničena na osam milja i da se najveći broj plovila drži toga propisa. Oni koji se "prave važni", poput pojedinih gliseraša i skuteraša, plaćaju nemale kazne. A one su najčešće mandatne, 5.000 kuna. Bilo je slučajeva da ti neposlušni morski vozači nisu imali novaca kod sebe, pa su odlazili po novac, a plovilo su dobili natrag nakon što su platili kaznu.
Kazne plaćaju i oni koji voze velikim brzinama unutar propisanih 300 metara od obale, a i takvih je sve manje, jer primjerene kazne su ipak najbolji lijek za one samovoljne koji krše pomorske propise.

Izvor: www.zadarskilist.hr