• hr
  • en
  • de
  • it

Posada u Drveniku u posljednji trenutak bacila sidra!

Prisebnošću posade „Jadrolinijina" trajekta „Laslovo" na čelu sa zapovjednikom kap. Antom Mustaćem u petak oko 17 sati u Drveniku kod Makarske izbjegnut je još jedan „bliski susret" brodova s kupačima u jadranskim lukama u razmaku od samo dva dana.
Nepunih 48 sati nakon havarije trajekta „Barbat" u Jablancu kod Senja, na brodu koji je plovio na redovitoj liniji iz Sućurja na otoku Hvaru također se dogodio kvar na upravljačkom sustavu uoči pristajanja u Drveniku pa se „Laslovo" opasno približavao plutajućoj ogradi na mjesnoj plaži.

Posada je tada postupila prema pravilima: najprije je brodskim sirenama upozorila kupače koji doduše nisu odmah reagirali, naviknuti na stalna pristajanja u obližnjoj luci, ali pomorci su potom oborili oba pramčana sidra i trajekt je na vrijeme zaustavljen prije ulaska u „opasnu zonu". Na liniji Drvenik-Sućuraj do kraja dana plovio je trajekt „Ston" koji u paru s „Laslovom" održava tu prugu.
- Sve brodske komande bile su privremeno otkazale, ali posada je otklonila kvar već u Drveniku. Trajekt je upućen u luku Zaostrog gdje je i inače privezan tijekom noći, a već ujutro očekujemo njegov povratak na liniju - izjavio je Joško Kalajžić, lučki kapetan u Makarskoj.

Znatno veći incident u Drveniku dogodio se prije točno dvije godine kada je trajekt „Dominče" iz flote „Mediteranske plovidbe" zbog prodora mora u potpalublje također „uplivao" među kupače, ali je teži scerarij isto izbjegnut bacanjem sidara.
Drveničani odavno upozoravaju mjerodavne kako se trajektno pristanište iz njihove uvale mora preseliti na pogodniju lokaciju upravo radi blizine plaže. Njihova želja bi se trebala ostvariti nakon planirane izgradnje nove luke u uvali Vira između Drvenika i Živogošća, koja bi tunelom bila povezana s autocestovnim čvorom u Ravči, ali još nije uvijek poznato kada će se sve to realizirati.

Trajekt „Laslovo" izgrađen je 1997. godine u „Brodosplitovu" Brodogradilištu specijalnih objekata, a može primiti 150 putnika i 36 automobila.

Trajekt "Barbat" iz flote "Rapske plovidbe", koji se u srijedu u 17.55 sati nasukao i udario u betonsku obalu plaže Banja u Jablancu tijekom uplovljavanja na redovitoj liniji iz Mišnjaka na Rabu, snagom vlastitih strojeva odsukao se u četvrtak u 9.55.
Nakon toga je iz trajekta izašlo pet kamiona koji, za razliku od 120 putnika i 44 automobila, nisu večer prije mogli biti iskrcani. Brod je u pratnji tegljača "Lukas" riječkoga "Jadranskog pomorskog servisa" potom otplovio prema Mišnjaku, gdje su ronioci pregledali podvodni dio, a inspektori počeli istragu radi utvrđivanja uzroka nesreće u kojoj je ozlijeđeno devetero kupača. "Barbat" je tijekom poslijepodneva otplovio u škver u Malom Lošinju, gdje će se popraviti upravljački sustav i oštećenja na oplati.

Budući da prvi podaci govore kako je havariju "Barbata", vrijednog pet milijuna eura, izgrađenog 2007. u grčkom gradu Perami, uzrokovalo otkazivanje brodskih komandi, ta situacija mnoge je podsjetila na lanjski udar "Jadrolinijina" trajekta "Tin Ujević" u Gat sv. Petra u splitskoj Gradskoj luci, kada je u more isteklo 35 tona goriva.

Iako su članovi istražnog povjerenstva u izvješću ustvrdili kako je nezgodu uzrokovala pogreška zapovjednika tijekom pristajanja, posljedice havarije bile bi vjerojatno manje da su "kritični" dijelovi trajekta bili građeni "po zanatu", što su naveli i istražitelji.

"Tin Ujević" izgrađen je 2002. u škveru "Kanelos Brothers" u Perami, a godinu kasnije zaplovio je u "bijeloj floti" nakon što je plaćen 7,5 milijuna eura.

Istražno povjerenstvo navelo je kako je "prosječna debljina brodske oplate na mjestu oštećenja iznosila 8 milimetara i odgovarala je propisima" (iako su se pozvali na posljednje mjerenje obavljeno tri godine prije havarije, op.a.), ali su isto tako istaknuli kako su "svi strukturni elementi zavareni isprekidanim zavarom, što nije očekivano u uobičajenoj brodograđevnoj praksi".

Već nakon preuzimanja "Tina Ujevića" pokazale su se neke lošije osobine tog broda koji je uredno dobio potrebne isprave.
Unatoč tome ostalo je upitno zbog čega je upravo taj brod izabran prvenstveno za povezivanje Splita i Staroga Grada na Hvaru. Još više upitnika lebdi nad kupnjom "Jadrolinijina" trajekta "Korčula", vrijednog 17,2 milijuna eura, koji je 2007. izgrađen na navozu "Kanelos Brothersa".

Brod je postao poznat široj javnosti početkom lipnja, kada je dva sata kružio ispred Hvara zbog kvara na stroju i gubitka lista kormila.

Jesu li problemi na "Korčuli" potpuno uobičajeni za jedan trajekt koji plovi i po 16 sati dnevno, kako su nedavno poručili iz Uprave državnog brodara, ili je ipak riječ o nesolidnoj izgradnji u grčkom škveru?
Komentari su, očekivano, dvojaki, ali se unatoč tome može zaključiti kako se nova generacija grčkih trajekata na Jadranu nije baš pokazala uspješnom iako je u "Barbat", "Tina Ujevića" i "Korčulu" uloženo ukupno 30 milijuna eura.


BARBAT
(Rapska plovidba), 5 milijuna eura, otkazale brodske komande, zabio se u betonsku obalu plaže Banja u Jablancu, 9 kupača ozlijeđeno

TIN UJEVIĆ
(Jadrolinija), 7,5 milijuna eura, lani udario u Gat sv. Petra u splitskoj Gradskoj luci, u more isteklo 35 tona mazuta, službeno utvrđeno kako je za nezgodu kriva pogreška zapovjednika tijekom pristajanja ali i da ‘kritični dijelovi broda nisu bili izgrađeni po zanatu'

KORČULA
(Jadrolinija), 17,2 milijuna eura, početkom lipnja ove godine dva sata kružio ispred Hvara zbog kvara na stroju i gubitka lista kormila

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr