• hr
  • en
  • de
  • it

Posada Bartula Mišure dominirala prvog dana na Zlarinu

U idealnim uvjetima jedrilo se danas u akvatoriju Zlarinu, prvog dana Grand Prix Slovakie, regate iz ciklusa od šest regata ORC Kupa Hrvastle. Prvog dana regatnim poljem dominirala je posada Bartula Mišure na jedrilici Teuta.
Grand Prix Slovakia gotovo je od samog početka uključen u program ORC Kupa Hrvatske. Kako je Kup otvoren i za strane jedriličare, a Slovaci i Česi redoviti su sudionici od samog početka, tako je Udruga ORC jedriličara odmah prihvatila prijedlog slovačkih posada da budu domaćini jedne od šest regata Kupa. Na temelju tradicije Zlarinske regate izabran je ovaj akvatorij, koji se već odavno dokazao kao izvrsno regatno polje, a za otok ovo je zbivanje naravno više nego dobrodošli dodatak predsezoni.
Flota ORC Kupa Hrvatske istinski je uživala u nadmetanju prvog dana Grand Prixa Slovakia. Savršeni uvjeti za jedrenje, stabilan vjetar snage oko 15 čvorova, toplo i sunčano vrijeme, apsolutno sve što su poželjeti mogli. A dan i prva tri plova najbolje je iskoristila posada Bartula Mišure na jedrilici Teuta. Drugo mjesto u prvom plovu i dvije pobjede donijele su im broj jedan nakon prvog dana, i to sa solidnim vodstvom s obzirom da nijedna druga posada nije imala tako uvjerljiv dan.
- Više smo nego zadovoljni. Na brodu je sve funkcioniralo kako treba, imali smo izvrsnu brzinu, dobro smo čitali regatno polje, nije bilo greški, i to se vidi i u rezultatima. Gotovo savršen dan za nas. - širokog je smiješka kazao kormilar jedrilice Teuta Bartul Mišura.
Jedinu pobjedu Teuti danas je odnijela posada Branka Iljadice Rape na jedrilici Anđela X, koja je pobijedila prvi plov dana.
- Desna strana regatnog polja je bila ključna u prvoj stranici u vjetar, kako mi to jedriličari kažemo - tamo je „dalo", mi smo to maksimalno iskoristili i pobijedili prvi plov, iako ne mogu reći da nam je dan bio toliko dobar, jedrili smo svakako, ukupno smo na trećem mjestu, nadamo se sutra popraviti ono što danas nije išlo - komentirao je Branko Iljadica Rapo.
Nakon tri plova na drugom mjestu, iza posade Bartula Mišura na Teuti, a ispred Branka Iljadice Rape na Anđeli X je slovački Quebramar Petera Mosnya.
- Uvijek rado dolazimo jedriti u Hrvatsku, zaista uživamo ovdje, i u nadmetanju i u akvatoriju i u druženju - rekao nam je Peter Mosny, inače iskusni finaš.
Mosny nije jedini finaš u floti na Zlarinu, kao malo zagrijavanje i skupljanje iskustva natjecanja i u ovakvoj vrsti jedrenja posadi jedrilice 69 pridružio se naš dvostruki olimpijac Ivan Kljaković Gašpić.
- Evo, malo odmor od Finna ovoga vikenda, tu sam taktičar u posadi, guštam, a sezonu u Finnu otvaram za dva tjedna u Italiji na regati Europskog Kupa - kaže Kljaković Gašpić.
Grand Prix Slovakia sutra završava, većina regata ORC Kupa Hrvatske je dvodnevna. Sutra su predviđena dva jedrenja. Teuta ima četiri boda, Quebramar sedam, a Anđela X devet. Start je sutra predviđen u deset sati, proglašenje najboljih uslijedit će odmah nakon objave službenih rezultata.

Izvor: www.hjs.hr