• hr
  • en
  • de
  • it

Porinut katamaran za Igre u Londonu

U brodogradilištu Tehnomont u Puli svečano je porinut katamaran "Millenium Diamond" koji se gradi za engleskog naručitelja City Cruises iz Londona. Nije to bilo klasično porinuće kakvo viđamo u Uljaniku, već polaganje broda u more pomoću ogromne pokretne dizalice.
Ovaj brod će tijekom ovogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu prevoziti turiste na Temzi. Igre počinju za dva mjeseca pa radnici Tehnomonta imaju pune ruke posla da brod na privezištu dovrše u zadanom roku. Miljenko Brnić, direktor Tehnomont-brodogradilišta Pula najavio je da će brod isporučiti 20. lipnja. Krstit će se u Londonu prije početka Olimpijskih igara. Brod je dug 37, širok 14,6 i visok 7,6 metara, a projektiran je i izgrađen sukladno propisima klasifikacijskog društva Burea Veritas. Namijenjen je prijevozu putnika i pružanju restoranskih usluga, kapaciteta 599 putnika.
Porinuće je obilježila jedna (ne)zgoda: vlasnica broda Rita Beckwith nije mogla presječi konop koji je trebao uputiti bocu pjenušca prema trupu. Tri puta je zamahnula, ali tupa sjekira nije uspjela presjeći konop. Nakon što su je grmoglasnim pljeskom ohrabrivali uzvanici i radnici Riti Beckwith je priskočio u pomoć suprug Gary te su zajedno zamahnuli sjekirom i presjekli konop.
- Kad dođe u London bit će to najveći, najluksuzniji, najsofisticiraniji i "vrlo zelen" brod s obzirom na ekološku tehnologiju. Izgradili ste fantastičan brod, opisala je svoj novi brod gospođa Beckwith.
- Moj suprug i njegov tim su dulje od pet godina planirali ovaj brod i tražili projektanta i brodograditelja koji će ga izgraditi. Onda smo otkrili Hrvatsku s tisućljetnom tradicijom gradnje brodova. Projekt koji je nam je napravio Brodarski institut bilo je pravo otkriće.
Brnić je komentirajući katamaran rekao da je to najkompleksniji brod izgrađen u Tehnomontu i jedan od najboljih na svijetu za tu namjenu prema izgledu i maritivnim karakteristikama.
Direktor brodogradilišta Tehnomont Miljenko Brnić istaknuo je dobru suradnju s Brodarskim institutom i dodao da se radilo o zahtjevnom projektu i kratkom ugovorenom roku.
Po Brnićevim riječima, sve to, uz kvalitetu projekta po tehničkim i dizajnerskim kriterijima, svrstava Brodarski institut i Tehnomontovo brodogradilište u svjetski konkurentne brodograđevne tvrtke.

Izvor: www.glasistre.hr