• hr
  • en
  • de
  • it

Porast novozaposlenih u turizmu veća za 22 posto

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom prva četiri mjeseca 2014. godine ukupno je, u turističkim zanimanjima, novozaposlenih 14.452 osobe, odnosno 22 posto više nego tijekom istog razdoblja 2013. godine.
Udio novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 22,4 posto.
- Ove brojke još su jedan dokaz kako je i u ovim izazovnim vremenima turizam ne samo pokretač gospodarstva, već i generator ukupnog zapošljavanja. Dobrom pripremom sezone, u koju su uključeni i predstavnici javnog i privatnog sektora, očekujem da ćemo i ove godine ostvariti dobre brojke turističkog prometa, prihoda, ali i zaposlenosti. Zadovoljan gost uvijek se vraća, stoga na zaposlenima u turizmu leži ključ uspjeha narednih sezona - ističe ministar turizma Darko Lorencin.
Broj zaposlenih na određeno i određeno/sezonski iznosio je 14.041, što je 23,2 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Udjel zaposlenih na određeno i određeno/sezonski u ukupno novozaposlenim radnicima iznosi 21,8 posto. Najtraženija zanimanja u prva dva mjeseca 2013. u turističkim djelatnostima bila su konobar te kuhar.

Izvor: www.dulist.hr