• hr
  • en
  • de
  • it

Ponovno suđenje za tragediju na moru

Vrhovni sud ukinuo je presudu od šest godina zatvora Ivici Mladineu, vlasniku Nautike 64, teretnog broda koji se početkom 2001. godine prevrnuo pred Anconom i u smrt povukao četvoricu pomoraca. Mladineo je odlukom Vrhovnog suda pušten iz zatvora u koji su ga odveli u svibnju prošle godine nakon objave presude. Još uvijek nije poznato zbog čega je presuda ukinuta.

Vrhovni sud odlučio je da se spis da drugom sudskom vijeću tako da Mladineu ponovno neće suditi sutkinja Katija Blaće koja je na objavi presude bila vrlo iskrena.
"Sramota me što sam dio ovog pravosudnog sustava", kazala je sutkinja Blaće podsjetivši kako u 11 godina nakon nesreće nije donijeta presuda. Izjava je naišla na kritike dijela kolega koji su smatrali da je takvo "slobodno" razmišljanje neprimjereno sudnici. S druge strane, mediji nisu krili oduševljenjem sutkinjom koja je našla snage i prostora da stvari nazove pravim imenom.
Okrivljenik Ivica Mladineo brat je Vinka Mladinea, nekadašnje HDZ-ove perjanice, bliskog suradnika Ive Sanadera i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša protiv kojeg Uskok vodi nekoliko kaznenih postupaka za višemilijunsku štetu i isisavanje novca za potrebe crnog fonda HDZ-a.
Nautika 64 prevrnula se pred obalom Italije zbog narušenog stabiliteta. Bila je prekrcana kamenim blokovima iz bračkog Jadrankamena. Spasio se jedino pomorac Geni Vuković, koji je doplivao do platforme i na njoj dočekao pomoć. Brod, inače, uopće nije imao dozvolu za prelazak Jadrana, nego je mogao ploviti samo uz obalu.

Izvor: www.index.hr