• hr
  • en
  • de
  • it

Ponovno ABS u Šibeniku


Jučer je u kongresnoj dvorani Nautičkog Centra Prgin održana tiskovna konferencija povodom održavanja šibenskog međunarodnog sajma nautike, Adriatic Boat Showa.

Na konferenciji su prisustvovali:

  •  g. Goran Pauk - župan Šibensko kninski
  •  g. Petar Škender - predsjednik HGK - županijske komore Šibenik
  •  g. Marko Kontić - direktor podružnice Jadranskog osiguranja Šibenik
  •  g. Dino Karađole - direktor TZ grada Šibenika
  •  g. Goran Prgin - vlasnik i predsjednik Uprave NCP Grupacije
  •  gđa. Jana Gaćina - direktorica sajma
  •  g. Nikola Krasić - izvršni direktor sajma

Najznačajnije novosti ovogodišnjeg sajma su:
novi pro-ljetni termin održavanja - od 17. do 20. svibnja 2012. godine čime ABS postaje posljednji u sezoni sajmova, te prvi sajam prije početka ljetne turističke sezone. Također, sajam će se kao premijerno događanje održati u novoizgrađenom dijelu za megajahte D-Marin Mandalina Marine. Ove godine dio sajma će biti posebno posvećen jahtama s posadom, te promociji turističke destinacije.

G. Pauk se ispred županije Šibensko - kninske obratio prisutnima naglasivši važnost ove manifestacije za nautičku sliku grada i Županije. Iznijevši podatke o ostvarenim prihodima u lukama nautičkog turizma protekle sezone, ukazao je da je Šibensko-kninska županija na prvom mjestu, iako tek 5. po broju marina u Hrvatskoj. Naglasio je da Adriatic Boat Show u svakom pogledu promovira šibensku regiju kao jednu od važnijih nautičkih destinacija u Europi i svijetu, dok NCP kao organizator sajma pridonosi dodatnoj promociji čitave županije i Hrvatske.

G. Škender je naglasio kako Hrvatska gospodarska komora od samog početka podržava Adriatic Boat Show koji je jedno od najvažnijih gospodarskih događanja u Šibensko-kninskoj županiji u godini, te jedan od bitnih pokretača razvoja gospodarstva. Sajam je odlična platforma za povezivanje i umrežavanje gospodarskih subjekata te stvaranje novih poslovnih prilika. Jadransko osiguranje, službeno osiguranje sajma će i ove godine osigurati sve posjetitelje i izlagače, a g. Kontić je iznimno zadovoljan dugogodišnjom suradnjom NCP Grupacije s Jadranskim osiguranjem.

Direktorica sajma, Jana Gaćina kazala je više o novom konceptu sajma čiji je dio posebno fokusiran na jahte s posadom i promociju destinacije. Sajam se na ovaj način profilira u pravcu tržišta velikih jahti i visoko profilirane klijentele, koji su sve češći gosti Šibenskog akvatorija. Istovremeno sajam će zadržati i dosadašnji izložbeni program koji obuhvaća hrvatske male brodograditelje, zastupnike i proizvođače plovila i brodske opreme, motora, odjeće i obuće, kao i predstavnike financijskih i osiguravateljskih institucija.
Promocija turističke destinacije igra veliku ulogu u slici koju šaljemo svijetu stoga će sajam ove godine, u suradnji s TZ Grada Šibenika, za inozemne agente i goste organizirati kraće izlete uz vođeno grupno razgledavanja grada Šibenika, NP Krke i otoka šibenskog arhipelaga tijekom plovidbe šibenskim akvatorijem. Naime, uz dugogodišnje izlagače u sklopu uobičajenog šireg nautičkog programa, sudjelovanje na sajmu već je potvrdilo preko 20 charter jahti s posadom iz Hrvatske i inozemstva, a do početka sajma se očekuje i dolazak 30-ak međunarodnih charter agenata. Nekima će ovo biti prvi posjet Hrvatskoj, stoga će imati priliku upoznati se sa Šibenikom i širom regijom.

G. Prgin je naglasio gospodarsku važnost održavanja ove nautičke manifestacije u Šibeniku u trenutku kada je svjetska nautička industrija u odnosu na prije nekoliko godina u nezavidnoj situaciji. NCP Grupacija od svog je dolaska na poluotok Mandalinu donijela gradu novu vrijednost i pomogla njenom pozicioniranju kao nautičkog središta Dalmacije, a lokalnoj zajednici priliku da kroz razne djelatnosti nadopunjuju ponudu nautičkog sektora.

Neizostavan partner sajma je D-Marin Mandalina Marina, na čijem će se novoizgrađenom prostoru kao premijerno događanje održati sajamska manifestacija ABS 2012. Uz Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo pomorstva te Ministarstvo turizma sajmu su pokroviteljstvo potvrdili Grad Šibenik, HGK, te niz strukovnih udruženja kao što je HUP, Udruga marina te Udruga čarteraša Hrvatske koji će u sklopu kongresnog dijela sajma i 2. Nautičkog foruma govoriti o pretpostavkama daljnjeg održivog razvoja nautičke industrije u Hrvatskoj: pitanje pomorskog dobra, usklađivanje zakonskih odredbi RH s regulativom EU, te strategija razvoja turističke destinacije.

Izvor:
Jana Gaćina, Direktorica
Nikola Krasić, Izvršni direktor