• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorski vještak na suđenju Horvatinčiću

Suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Maslinovik u primoštenskom akvatoriju na jedrilici "Santa Pazienza" poginuli talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinelda Patela formalno je vraćeno na početak. Razlog je protok vremena.

Od posljednjeg ročišta pred šibenskim Općinskim sudom, naime, prošlo je 8,5 mjeseci. Ipak, svjedoci koji su svoje iskaze već dali sudskom vijeću pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe Makon, kao i ranije saslušani vještaci, neće biti ponovno pozivani na raspravu jer se priznaju njihova svjedočanstva i vještva.

Na posljednjem ročištu Ante Zaninović, vještak Brodarskog instituta, istaknuo je kako su se oba plovila, i gliser "Santa Marina" kojim je upravljao Horvatinčić, kao i jedrilica talijanskog bračnog para, mogli uočiti na vrijeme za reakciju te da su praktički jednako odgovorni za nesreću. Do nje je, obrazložio je Zaninović u svom kontrolnom vještvu, došlo jer je talijanska jedrilica prekasno skrenula u desno i presjekla pravac plovidbe Horvantičićevu gliseru.

U protivnom, ustrajao je vještak, ne bi došlo do sudara već bi se plovila mimoišla bočno s desne strane na razdaljini od šest metara. Pomorsko nadvještačenje, inače, zatraženo je zbog iskaza dosadašnjih vještaka koja se nisu podudarala. Dva su se vještaka pouzdavala u radarske snimke iz kojih je, zaključili su, bilo vidljivo da je gliser vozio nepromijenjenom brzinom od 26 čvorova i prije i nakon sudara s jedrilicom, te da je Horvatinčić imao četiri minute za manevar izbjegavanja jedrilice. Vještvo obrane optuženika, međutim, krivnju za tragediju prebacilo je na talijansku jedrilicu koja je u neočekivanom manevru presjekla kurs glisera.

Kako je Zaninovićevo nadvještačenje, po njihovom mišljenju, išlo u prilog Horvatinčićevoj obrani, te budući da se "vještak usredotočio na procjenu ponašanja oštećenika, a ne i optuženika", šibenska općinska državna odvjetnica Irena Senečić okvalificirala je to vještvo nepouzdanim, kontradiktornim i pristranim. Zastupnica optužbe zatražila je od sudskog vijeća ocjenu kontrolnog vještačenja od strane drugih vještaka. Sud zahtjevu nije udovoljio, pa je tužiteljica potom zatražila izuzeće predsjednice sudskog vijeća zbog sumnje u pristranost. Sud, pojasnila je, odbija izvođenje dokaznih postupaka tužiteljstvu, a istodobno iste dopušta obrani. Tom su se zahtjevu pridružili i zastupnici oštećenih.

Naredno sudsko ročište najavljeno je za utorak, 20. listopada u 10 sati.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr