• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorski promet u Tisnom, Vodicama i Primoštenu ugrožen

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obećao je obalnim lučkim kapetanijama još sredinom 2012. da će raspisati spasonosne natječaje za zapošljavanje do kraja godine, ali je 2013. počela sa starim problemima. Već duže vrijeme nedostaje 70 ljudi za normalno odvijanje poslova, jer umirovljenja i rad na određeno vrijeme nisu podrazumijevali i novo zapošljavanje ili produženje ugovora. Samo u Lučkoj kapetaniji Šibenik, zajedno s ispostavama, manjka 15 ljudi, a naročito je teško u ispostavama Tisno, Vodice i Primošten.
U Vodicama su službeni brodovi na suhom jer ih nema tko voziti. Lenko Levačić, nautičar 3. vrste, otišao je u mirovinu zadnjeg dana 2012., također i kapetan vodičke ispostave Ante Palada. U dopisu upućenome Ministarstvu u studenome 2012., neposredno pred umirovljenje, dugogodišnji lučki kapetan Janes Lakoš još jednom upozorava da je kapetanija svedena na broj djelatnika s kojim ne može funkcionirati, no to je samo dio korespondencije s oznakom "alarmantno" kojom je Lakoš uzaludno bombardirao Ministarstvo u protekloj godini. Lučke ispostave Primošten i Tisno, nakon umirovljenja stalno zaposlenih kapetana, pak, vode privremeno zaposleni ljudi, a Lakoševa zamjena je Robert Baljkas, privremeno raspoređen na dužnost lučkog kapetana.
U najkraćem, nema nikakvog pomaka, jedino što su nekim sezoncima, doznajemo, produženi ugovori o djelu, no to je ipak nastavak improvizacije u toliko vitalnoj javnoj službi. Ništa nije bolje ni u pogledu nadzora na pomorskom dobru. Božidar Kursar, jedini hidrografski inspektor, umirovljen je u lipnju, a njegovo radno mjesto nije popunjeno. Zbog krize kadrova u Lučkoj kapetaniji, nemala županijska obala ostala je i samo s jednim inspektorom pomorskog dobra, nakon umirovljenja jednog inspektora lani u lipnju.
Na sve su to predstavnici Ministarstva upozoreni prije više od pola godine na jednom sastanku u Šibeniku, no onda, kao i danas, osim dobre volje da se problemi riješe, nije uslijedilo ništa konkretno. Čvrsti rokovi da se provede novo zapošljavanje u lučkim kapetanijama kojima nedostaje kadrova ne daju se nazrijeti ni iz odgovora koji stiže iz glasnogovorničke službe Ministarstva.

- Činjenica je da u lučkim kapetanijama postoje značajni kadrovski problemi, no i dalje je na snazi Odluka Vlade RH iz 2009. kojom se zabranjuje zapošljavanje u državnoj službi. U Lučkoj kapetaniji Šibenik krajem prošle godine pokrenut je zahtjev za zapošljavanjem hidrograđevinskog inspektora u LK Šibenik, te će nakon dobivanja potrebne suglasnosti Ministarstva uprave, za to radno mjesto biti raspisan natječaj.
Kod popunjavanja radnih mjesta upražnjenih umirovljenjima s 31. prosinca 2012., u okviru raspoloživih proračunskih sredstava, u Planu zapošljavanja za 2013. godinu posebno će se voditi računa o potrebama LK Šibenik - navodi se u priopćenju koje potpisuje Josipa Perica Kojundžić, voditeljica Samostalne služba za odnose s javnošću resornog ministarstva.

Četvrtina nautičara na ovom području
- Samo šibenska Lučka kapetanija godišnje naplati 12 milijuna kuna od vinjeta, kazni, te ispita, a u Šibensko-kninskoj županiji odvija se 25 posto nautičkog turizma u Hrvatskoj. Zato je od velike važnosti i funkcioniranje lučkih kapetanija i ispostava - kazuje Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, navodeći sadržaj dopisa koji je potkraj godine i ona uputila Ministarstvu kako bi ih još jednom podsjetila na neodržive uvjete rada u Lučkoj kapetaniji.
- Sustav je u raspadu, a to nam sigurno nije interes - naglašava.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr