• hr
  • en
  • de
  • it

Pomorac iz Sv. Kaje nestao kod Singapura

Kadet Mario Boko (22) iz Solina, koji je 13.lipnja 2013 godine nestao sa palube broda "Atlas"u vlasništvu japanske kompanije NYK, još uvijek nažalost nije pronađen. Mario je nestao u razdoblju od 18,30 sati do 21 sat i to dvije- tri milje pred ulaskom u Singapur. Ovo je bilo prvo Marievo ukrcavanje na brod nakon što je završio tri godine Pomorskog fakulteta- smjer nautika. Sve vrijeme kadeture on je boravio na provi broda usavršavajući svoje znanje pod paskom starijih kolega.
Da je bilo sreće, u petak je Mario trebao završiti osmomjesečnu kadeturu na brodu i vratiti se kući kod svojih roditelja u Sveti Kajo.
No obitelj Boko je stupila u kontakt sa 24 godišnjim Dariom Crnkovićem iz Bjelovara, također kadetom pomorcem iz Bjelovara koji je zadnji bio sa Mariem na brodu prije njegovog nestanka. Mladić je rekao obitelji da je njihov brod Atlas ranije došao od predviđenog termina pred Singapur i da je brod malo usporavao.
On i Mario su se dogovarali kako bi trebali početi pomalo "pakovati" svoje stvari za povratak kući te su nakon toga krenuli svaki prema svojoj kabini. No posada doznaje od jednog mornara sa Filipina da je on oko 21 sat vidio Maria kako držao metlu u ruci i to na mjestu gdje nikada nije dolazio niti je po opisu posla trebao dolaziti. To mjesto je bilo na palubi B ravno dvije palube ispod Marijeve kabine na palubi D. Rumunj, inače kapetan broda Atlas na kojem je oko 30 članova posade prijavio je nestanak Maria Boke te je o tome izvjestio hrvatsko veleposlanstvo u Jakarti. U službenom izvješću stoji da je Mario nestao u razdoblju od 18,30 sati,a Filipinac s broda informira nadređene da ga je vidio oko 21 sat pa nije jasno zašto u službenom policijskom izvješću ne stoje točne činjenice.
Boko je nakon odrađene ove osmomjesečne kadeture trebao odraditi još četiri mjeseca u svojstvu kadetano on je već sada imao potpisan ugovor na 18 mjeseci profesionalnog angažmana sa japanskom kompanijom NYK u čijem je vlasništvu brod s kojeg je nestao.
Mi se nadamo da će se Maria pronaći živog i zdravog i da će on odraditi puno ovakvim ugovora te da će se cijela ova pomalo čudna i nedefinirana priča završiti sretno.
S Marievim ocem Jakovom smo kontaktirali, ali on za sad nije bio voljan davati nikave izjave pa niti komentirati kako obitelj sumnja da je Mario otet.

Grupa na Facebooku
Na Facebooku je jutros osnovana grupa pod nazivom "Nestali Mario Boko", koja je u vrlo kratkom vremenu skupila 527 članova. Grupu su osnovali Bokini prijatelji koji na taj način pokušavaju doći do što više informaicja vezanih za njegov nestanak.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr