• hr
  • en
  • de
  • it

Poljaci s gumenjakom spašeni

Ni orkanska bura od neki dan nije uspjela dvoje poljskih turista spriječiti u naumu da se na području Zadra otisnu gumenjakom u uzburkano more.
Rezultat? Noć provedena među hridima na pustom otočiću ispred Ražanca, na kojima je njihov čamac posve uništen. Srećom, oni su prošli bez ozljeda. Iako je akcija spašavanja Poljaka s otočića započeta još jučer, zbog jake bure koja je onemogućavala siguran pristup otočiću, pomoć im je stigla tek jutros.
Kod otočića Ražanac Mali u Velebitskom kanalu jutros su spašena dva poljska državljanina. Oni su na gumenjaku jučer otplovili u ribarenje, a zbog jake bure i visokih valova nisu se mogli vratiti na kopno. U sinoćnju potragu Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja uputila je više plovila, ali ni jedno do jutros nije moglo prići otočiću.
Voditeljica službe za odnose s javnošću ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Josipa Perica Kojundžić Radio Centru je rekla. "Jutros oko 7 sati na koćarici `Manko` kapetan Lučke ispostave Starigrad pronašao je nestale turiste na otočiću Ražanac Mali, te ih dovezao do Starigrada. Turisti su neozlijeđeni, po dolasku u Starigrad pregledali su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći. Jedan turist je zbog toga što boluje od dijabetesa zadržan u zadarskoj bolnici. Gumenjak je oštećen i ostao je na otočiću", istaknula je Perica Kojundžić.
Jaka bura skrivila je još dvije nesreće na moru u okolici Zadra. "Tvrtka EmergenSea jutros je odsukala jahtu `Franka` koja se noćas nasukala u Privlačkom zatonu u uvali Prezida, a nakon toga i gliser s dvoje njemačkih državljana ispred Povljane na Pagu. Uzrok nasukanja su jaka bura, veliki valovi i loše sidrenje plovila", rekla je Perica Kojundžić.
Vijest o nasukanju jahte javio je vlasnik jahte i tvrtke za najam plovila `Asta Yachting`, a turisti s glisera sami su u pomoć pozvali Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Plovila su, na svu sreću, neoštećena i nema ozlijeđenih.

Izvor: www.index.hr