• hr
  • en
  • de
  • it

Policijski gliser na suhom

U glavnu turističku sezonu rovinjska policijska postaja ušla je bez glisera. Noviji gliser Ris Marine još je prije ljeta zbog remonta podignut na suho u ACI marini. Budući da mu je zračna komora s obje strane skinuta te da nema osovinskog voda i kormila, izvjesno je da neće tako brzo u more. S ovim pompozno najavljenim gliserima nije bilo osobite sreće jer su se stalno kvarili, a izgleda da mu zasad nema pomoći.

Iz pomorske policije PU istarske odgovaraju da se nadzor akvatorija oko Rovinja provodi svakodnevno službenim plovilima iz Pule ili Poreča te u suradnji s drugim državnim tijelima, kao što su Lučka kapetanija i ribarska inspekcija. Pomorska policija PU istarske inače raspolaže s devet službenih plovila.
Rovinjski pomorski policajci hendikepirani su jer njihova stalna prisutnost na moru ovisi o drugima. Potreba za policijskim plovilom u Rovinju je velika. Naime, grad ima gust pomorski promet, posebno oko otoka, na koji plovilima odlazi velik broj kupača. Na dva otoka, Katarini i Crvenom otoku, nalaze se hoteli pa onamo stalno plove brodovi s malog mola i pristaništa Delfin kod gradskog bazena. Rovinjski pomorski granični prijelaz jedan je od najfrekventnijih na sjevernom Jadranu, tu je i omiljena luka za kruzere i jahte, a svakodnevno na Valdiboru stižu i brojni izletnički brodovi.
Srećom, ove godine nije bilo većih pomorskih nezgoda pa nisu trebale hitne policijske intervencije. Od policije saznajemo da i pored intenzivne istrage još nije riješen slučaj ozljeđivanja njemačkog ronioca na plovnom putu kod Crvenog otoka, koji se dogodio početkom lipnja. Plovilo koje je unesrećilo ronioca nije se zaustavilo, a nastradalome je pomoć pružio gumenjak koji je plovio pod slovenskom zastavom.

Iz policije sugeriraju kupačima da se kupaju na uređenim kupalištima koja su ograđena psihološkim branama i imaju spasilačku službu. Ako odlaze na prirodne plaže bez brana, ne smiju se udaljavati više od sto metara od obale. U luci i uskim vodenim prilazima i kanalima, kakav je onaj između Crvenog otoka i obale, zabranjeno je kupanje.

Izvor: www.glasistre.hr