• hr
  • en
  • de
  • it

Policija na mornare

Interventna policija udaljila radnike Trajektne luke koji su vezanjem lancem za ogradu pokušali blokirati isplovljavanje trajekta za Hvar

Radnici „Trajektne luke" danas su na 15 minuta blokirali ukrcaj vozila na „Jadrolinijin" trajekt „Tin Ujević". Možda bi blokada potrajala i duže da se nije pojavila interventna policija te udaljila radnike i postavljene rampe za koje su se neki od njih privezali i lancima. Policija je lučkim radnicima uzela osobne podatke radi prekršajne prijave koja će uslijediti.
Duško Dadić, predsjednik sindikata lučkih radnika „Trajektne luke" uvjeravao je Žarka Smajića, načelnika Postaje pomorske policije Split kako radnici imaju pravo na prosvjed.
- Ovo nije prometnica niti mi blokiramo promet. Ovo je lučko područje koje je naše radno mjesto i po svim hrvatskim zakonima imamo pravo na prosvjed - govorio je sindikalist Dadić.
No, policija je uredno obavila svoj posao i omogućila ukrcaj vozila za otok Hvar.
Toni Medvidović, direktor „Trajektne luke", tvrtke koja obavlja usluge priveza i odveza brodova u Gradskoj luci, ponovio je razloge prosvjeda.
- Mi samo želimo tarife kakve imaju druge domaće luke. Želimo razgovarati sa predsjednikom Vlade i nadležnim ministrom pomorstva kako bi smo konačno došli do dogovora koji se može postići u samo 5 minuta. Samo trebao sjesti za stol i ništa više. Međutim, iz Vlade su nas potpuno ignorirali. Gdje su poštenje i pravednost o kojima govori premijer- zapitao se direktor Medvidović.
Na svoj osobeni način podršku prosvjedima došao je dati nekad čuveni splitski optičar Vinko Gvozdanović koji je nakon poslovnog kraha i beskućništva spas pronašao u vjeri i povremenim javnim performansama.
- Ja sam jedini koji je u povijesti sa autom uletija u luku. Oču i ja moj dio luke. Želim vam dat podršku i ustrajte dobri ljudi u svojim željama. Oče naš koji jesi na nebesima... -započeo je molitvu Gvozdanović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr