• hr
  • en
  • de
  • it

Pokrenut sustav dojavljivanja opažanja morskih sisavaca

Pokrenut je sustav (CROdolphin_little) dojavljivanja opažanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice) u Hrvatskoj pomoću pametnih telefona (iPhone, Android). Kako su od 1995. godine svi morski sisavci u Republici Hrvatskoj strogo zaštićeni te je Republika Hrvatska ujedno i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora, imamo obvezu sustavno pratiti stanje morskih sisavaca.
Cilj sustava je da pojedinci koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje. Doljavljivači bi prvenstveno trebali biti ljudi koji su profesionalno vezani za more i zaštitu prirode (djelatnici zaštićenih područja, ronioci, ribari, nautičari, pomorska policija, lučka kapetanija, itd.).
Kad se dojavljivač nalazi u prisutnosti morskih sisavaca jednostavno u mobilnu aplikaciju unese podatke o viđenju. Aplikacija zatim šalje SMS poruku te se podaci o viđenju automatski pohrane u internetsku bazu podataka koja je dostupna javnosti. Sva viđenja moguće je vidjeti na karti na ovom linku ili putem mobilne aplikacije.
Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i uređaje s Android sustavom i to s iTunes ili Google play platformi. Ime aplikacije je CROdolphin_little. Prilikom instaliranja aplikacije poželjno je odmah unijeti podatke o vlasniku telefona pod settings (institucija dojavljivača i/ili ime i prezime, npr. NP Kornati, Pomorska policija). Ti podaci nisu obavezni ali daju bolju sliku o pouzdanosti dojave.
Geographical position - geografska širina i duljina, program može preuzeti poziciju od telefonskog GPSa ili se može ručno unijeti na karti.
Number of dolphins - procjenjen broj životinja u jatu.
Species - izgled vrste možete vidjeti pod Links--> The most common species in the Adriatic. U više od 80% slučajeva u Jadranskom moru se radi o dobrom dupinu, (eng. boottlenose dolphin, lat. Tursiops truncatus).
Date and time - vrijeme kada su životinje viđene. Program automatski nudi trenutno vrijeme. Vrijeme se može promijeniti ako želite unijeti neko prijašnje viđenje.

Demo mode on - prilikom instalacije uključeno je da su dojave "testne". To omogućava dojavljivačima da isprobaju kako aplikacija radi. Takve dojave su u bazi označeni kao testne i ne obrađuju se kao stvarne dojave. Kod stvarnih dojava potrebno je isključiti opciju "test" koja se nalazi pod Settings.
Settings - ovdje se unose podaci o dojavljivaču. Ovi podaci nisu obavezni ali dojava ima veću težinu (važnost) ako je poznat dojavljivač. Ime i prezime dojavljivača se prikazuje na karti kod pregledavanja viđenja.
Your name - institucija dojavljivača i/ili ime i prezime.
Country - zemlja iz koje dojavljivač dolazi.
Show Map - ovdje se prikazuju sve dosadašnje dojave. Morate imati internetsku vezu, a bazi se može pristupiti i putem internet browsera na ovom linku. Mogu se vidjeti svi testni podaci, ali zbog dobrobiti životinja ne mogu se vidjeti dojave pristigle tijekom posljednjih 12 sati.
Ideja o razvoju sustava potekla je od doc. dr. sc. Tomislava Gomerčića, a u izradi su sudjelovali dr. sc. Ivica Sindičić (android app), Ivor Prebeg (iPhone app) i Ivan Pašić (geoserver baza podataka i karta).

Od 1990. godine u Hrvatskoj se sustavno provode istraživanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice). Sustav praćenja morskih sisavaca je napravljen s namjerom da se bilježe svi susreti i viđenja morskih sisavaca u Jadranskom moru te se prikupljaju važni podaci za praćenje stanja ovih životinjskih vrsta. Istraživanja morskih sisavaca u Jadranskom moru započela su još 1990. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Hrvoja Gomerčića na Veterinarskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Svi rezultati i saznanja objavljuju se u obliku znanstvenih i stručnih radova, kongresnih priopćenja, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova. Popis dosadašnjih radova moguće je vidjeti na ovom linku.
Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih ugovora koji je obvezuju da sustavno prati stanje morskih sisavaca. Od 1995. godine svi morski sisavci u Republici Hrvatskoj su strogo zaštićene životinjske vrste. To znači da je zabranjeno svako ubijanje i uznemiravanje ovih životinja i uništavanje njihovog staništa. Vrste morskih sisavaca koje žive ili zalaze u Jadransko more spadaju u skupine kitova zubana (dupini: dobri dupin, plavobijeli dupin, glavati dupin, krupnozubi dupin, idt.), kitova usana (kitovi: veliki sjeverni kit, ulješura, itd) i tuljane (sredozemna medvjedica). Ovaj informacijski sustav omogućuje svima zainteresiranima da pregledavaju viđenja pojedinih vrsta.
Podaci u bazi podataka su vlasništvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je za raspolaganje s njima i korištenje u daljnje svrhe potrebno tražiti pismeno dopuštenje voditelja baze (doc. dr. sc. Tomislav Gomerčić, tomislav.gomercic@vef.hr).
Suradnici na projektu: Prirodoslovno-matematičkog fakultete, Sveučilište u Zagrebu, Udruga za zaštitu prirode Val iz Zagreba (www.val-nature.hr ), Gesellschaft zur Rettung der Delphine (GRD) iz Münchena, Njemačke (www.delphinschutz.org ), Veterinarski institut, Zagreb te ostale institucije i pojedinci.

 

Izvor: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, www.biologija.com.hr