• hr
  • en
  • de
  • it

Podvodni tunel ispod Jazina spajat će grad

Skori početak radova na sanaciji uvale Jazine na potezu od "Ljepotice" do stare košarkaške dvorane u Jazinama i objelodanjivanje postojanja interesa zasad nepoznatih investitora za taj projekt, dovelo je i do oživljavanja interesa zadarske javnosti za budućnost poznate gradske uvale.
S jedne se strane govori o Jazinama kao elitnom privezištu za megajahte, a u razradi te priče aktualizirana je i stara ideja o uklanjanju postojećeg gradskog mosta preko Jazina kako bi se izgradio podvodni tunel za "pješačko spajanje" dva dijela grada i istodobno omogućila "morska komunikacija" do samog dna uvale Jazine.
O tunelu je, kao o jednoj od mogućnosti, progovorio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
- Poznato je da će se ubrzo trajekti i brodovlje iseliti iz Jazina i s Poluotoka u Gaženicu. U svim razmišljanjima gradske uprave, šire javnosti, urbanista i turističkih djelatnika, pojavilo se i pitanje osmišljavanja, budućeg izgleda i generalne namjene uvale Jazine. U nekoliko navrata se razgovaralo i razmišljalo o tome da u Jazinama budu smještene jahte visoke kategorije što bi sigurno pridonijelo ljepšem izgledu i bogatijoj turističkoj ponudi Zadra. Osobno mislim da je to dobra ideja, obrazlaže svoj istup gradonačelnik Vrančić.
- Postavlja se i pitanje prokopa kanala od uvale Jazine do Foše čime bi se dobilo na atraktivnosti tog dijela grada. Međutim, postojeći gradski most je smetnja da bi cijela uvala Jazine bila iskorištena. S druge strane, mora postojati kontinuirana i neprekidna komunikacija od Voštarnice prema Poluotoku u čemu nikako rješenje ne bi mogao biti nekakav most koji bi se dizao i spuštao. To će biti predmet nekih budućih studija. Tunel ispod Jazina je samo jedna od mogućih varijanti, tek treba vidjeti što će se iskristalizirati kao najbolje rješenje. Sve to je stvar budućnosti, neće se to događati sutra, bit će vremena da se izjasne i zadarska javnost i struka.
- Što će se događati s vezovima za kaiće?
- Uskoro će početi radovi na sanaciji dijela Jazina od "Ljepotice" do dvorane Jazine, a u tom je projektu predviđeno postavljanje pontona za vezivanje brodica i kaića u vlasništvu naših građana. Dno uvale Jazine će vjerojatno i u budućnosti služiti za vezivanje kaića.
- A istezalište i Veslački dom?
- Zasad se ne razmišlja o izmještanju tih objekata.

Pismo namjere
- Neke grupacije su iskazale takvu želju, dobili smo jedno pismo namjere, ali je vjerojatno da će u budućnosti takvih ponuda biti i više. Ne mogu otkrivati o kojem se investitoru radi. Pismo namjere koje smo dobili ovog je trenutka samo poticaj da krenemo u osmišljavanje priče o budućnosti Jazina, a ja se nadam da će to biti samo jedno od sličnih pisama namjere i iskaza investitorskog interesa. Naravno, prethodno će biti rađene potrebne studije, obavljena rasprava u javnosti i među stručnjacima, pa javni natječaji, daleko je to od realizacije - kaže gradonačelnik Vrančić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr