• hr
  • en
  • de
  • it

Podignuta Bijela zastava za plaže na Verudeli

Arenaturistove plaže "Yacht" i „Verudela", ispod hotela Park Plaza Histria i naselja Park Plaza Verudela, nakon 8 uzastopnih godina dokazivanja čistoće i dobivanja Plave zastave, kao druge u Hrvatskoj i prve u Istri dobile su i Bijelu zastavu kao dokaz čistoće podmorja. Arenaturist je organizirao dana 16. i 17. rujna ekološku akciju čišćenja podmorja na Verudeli. Akcija je obuhvatila prostor obale duljine 1,5 km koja je detaljno očišćena od strane profesionalnih ronioca.
Veličinu ovog događaja dodatno je upotpunio dolazak bivšeg predsjednika RH, g. Stjepana Mesića koji je ujedno i član udruge GUWAA i direktor projekta za jugoistočnu Europu, g. Rade Šerbedžije član udruge GUWAA zaduženog za marketing i PR, te dožupana Istarske županije g. Miodraga Čerine i gradonačelnika grada Pule g. Borisa Miletića.
Cijeli je projekt Arenaturist ostvario suradnjom sa udrugom GUWAA i njenim osnivačem Kristijanom Curavićem nositeljem svjetskog rekorda u ronjenju na dah. „Global Underwater Awareness Association" (GUWAA) je neprofitna, nevladina ekološka udruga kojoj je cilj očistiti mora, rijeke i jezera, te istovremeno osvještavati ljude o posljedicama onečišćenja istih, u smjeru podizanja kolektivne ekološke svijesti na globalnoj razini i djelovanja na lokalnoj razini.
Osim g. Curavića i g. Mesića u Udruzi su aktivni i Bianca Jagger, svjetska ambasadorice za ljudska prava, Bernie Ecclestone, prvi čovjek F1, te glumac Rade Šerbedžija, aktivan kao glasnogovornik Udruge. Glavni partner Udruge je Prince Albert II od Monaka, a ambasadori projekta su popularni pjevači Oliver Dragojević, Vlatko Stefanovski i Zoran Predin. Bijela zastava je simbol istog mora koji se dodjeljuje plažama i marinama čije je podmorje očišćeno od krutog otpada. Bijela zastava je prepoznatljiv brand koji označava da je posjećenu lokaciju GUWAA ronilački tim sustavno očistio i da ju održava osoblje plaže.
Jučer u 16:00, nakon završene akcije čišćenja podmorja, organizirano je i svečano podizanje Bijele zastave na plaži Yacht hotela Park Plaza Histria. Osim prisustva g. Kristijana Curavića, g. Stjepana Mesića i g. Rade Šerbedžije, te izvršnog direktora Arenaturista i Park Plaza Hrvatske g. Reli Slonima, zastavu je osobno podignuo gradonačelnik Pule g. Boris Miletić. Ovo je još jedno značajno priznanje hotelskoj kući Arenaturist obzirom da je postala važan dio najveće svjetske organizacije za sustavno čišćenje, zaštitu i očuvanje mora i oceana za sadašnje i buduće generacije. Na taj način Arenaturist osigurava redovite kontrole i čišćenje uz pomoć GUWAA ronilačkog  tima, pomoć u slučaju elementarnih nepogoda i koordinacija za suradnju s drugim marinama/plažama, a prenoseći važnost čistoće mora svojim gostima dokazuje svoju angažiranost u održivom razvoju današnjeg turizma na našem prostoru.
Arenaturist je iz istih motiva protekli vikend organizirao akciju čišćenje podmorja u kampovima Medulin i Indije u suradnji sa Udrugom ronilačkih centara "Altum Mare" i sa ronilačkim centrima „Shark" i „Indije".

Izvor: www.regionalexpress.hr