• hr
  • en
  • de
  • it

Počinju finalna jedrenja

Završile su kvalifikacije na regati Svjetskog kupa u jedrenju u Palma de Mallorci. Enia Ninčević i Romana Župan u finalna jedrenja ulaze s trećeg mjesta, Tonči Stipanović sa sedmog, Pavle Kostov i Petar Cupać s desetog. Regata traje do subote.
Potpuno novi uvjeti danas na regatnom polju Trofeja princeze Sofije u Palma de Mallorci na regati Svjetskog kupa. Lagani vjetar, ujutro zapravo gotovo potpuna bonaca, pa se zajedrilo tek iza 12 sati. No, ovaj lijepi akvatorij, poznat po dobrim uvjetima za jedrenje, nije iznevjerio, sve su klase uspješno odjedrile po dva plova, a 49eri i tri.
Završile su kvalifikacije, sutra počinju finalna jedrenja. Jedna od novosti Svjetskog kupa ove godine je eksperimentalni sustav bodovanja. Dosad su jedriličari u finale prenosili ukupni broj osvojenih bodova (zbroj ulaza u pojedinačnim plovovima), međutim sad prenose bodove sukladno pozicijama u ukupnom poretku nakon kvalifikacija, primjerice tri boda za treće mjesto nakon šest jedrenja. Time regata dobiva na neizvjesnosti, gotovo kao da se kreće od početka. Onaj tko je stvorio bodovnu razliku u kvalifikacijama time gubi, a onaj koji je zaostao dobiva. Tri su dana finalnih jedrenja, s vrhuncem u subotu kada se jedre plovovi za odličja. Novost novog formata natjecanja je da neće biti samo jedan plov za odličja, već serija od tri ili više kratkih jedrenja. Do kraja godine će se znati hoće li ovaj sustav biti i prihvaćen i hoće li se primjenjivati sve do OI 2016.
Enia Ninčević i Romana Župan ulaze kao treće u finale ženskog 470. Danas su bile sedme i druge.
- Još jedan dobar dan, ovo drugo mjesto smo možda imale priliku i ući prve, ali nema veze jer je novi sustav bodovanja, sutra ide finale, sve od početka. Napokon smo posložile stvari, sve ove godine treninga, iskustvo, sve se nekako posložilo, došle smo odmorne na regatu i to je to - zadovoljna je Enia Ninčević.
Vode i dalje Britanke Weguelin/Mcintyre.
Tonči Stipanović napreduje iz dana u dan, stigao je do sedmog mjesta poretka Lasera. Na broju jedan je Njemac Phillip Buhl.
- Danas još bolje, nisam još uspio upisati prvo mjesto, ali nadam se da će to doći u finalnim jedrenjima. Svi su nabrijani, vidi se da su svi trenirali, da nisu bili u nekoj velikoj stanci, tako da je stvarno uzbudljivo i prava borba na regatnom polju - kaže Stipanović.
Filip Jurišić je 45., a Toma Višić 79.
Pavle Kostov i Petar Cupać također odlično stoje, nakon sedam jedrenja su deseti u 49eru. Iz plova u plov su napredovali u ukupnom poretku.
- Ide dobro. Konkurencija je žestoka, ima naravno uvijek stvari na kojima treba poraditi, ali dobro je, zadovoljni smo - rekao je Petar Cupać.
Prvi su Britanci Morrison/Rhodes.
Milan Vujasinović je 16. u Finnu, a Luka Mratović 22. na dasci.

Izvor: www.hjs.hr