• hr
  • en
  • de
  • it

Počinje uređenje zapovjednog mosta ´Velog Jože´

U organizaciji i pod stručnim okom Hrvatskog pomorskog muzeja (HPM), konačno počinje obnova legendarne plovne dizalice "Veli Jože".
Točnije, počinje obnova zapovjednog mosta koji je, zajedno s jednim koloturnikom, kukom s krana, jednim golemim propelerom s tzv. Z-nogom, te palubnim skalama i brodskim dnevnicima, jedino što je danas ostalo od tijela čuvara Jadrana, koji je, kako je poznato, skončao u rezalištu.

Nakon što država nije pokazala interesa da produži život 60-godišnjeg "Velog Jože", odlučeno je da se dobri div umirovi, razreže i neki od njegovih dijelova sačuvaju kao muzejski eksponati. Zapovjedni most "Velog Jože" trenutačno se nalazi na Dujmovači, pokraj zgrade "Brodomerkura", a svi ostali sačuvani dijelovi su u Pomorskome muzeju.

- Za obnovu kabine trebat će dva do tri mjeseca pažljivog rada - kaže nam ravnatelj HPM-a Stipe Lozo.

- Iskustva i znanja imamo. Upravo tragamo za lokacijom gdje ćemo obaviti sve potrebne zahvate. U prvoj fazi ćemo obnoviti vanjsku oplatu željezne kabine. Dakle, obrusiti, ispjeskariti i nanijeti slojeve temeljne boje, zatim one zaštitne, uz obnovu slova na oplati. Nakon toga slijedi obnova unutrašnjosti kabine koja će biti kao nova i sačuvana za generacije koje dolaze- kaže ravnatelj Lozo.

Gdje s kabinom nakon obnove? - pitamo ravnatelja.

- Razmatrala se ideja da se zapovjedni most prebaci u utvrdu našeg muzeja. No, to je tehnički vrlo složen zahvat jer bez rezanja kabine nije moguće transportirati kabinu u prostor muzeja.

Moguće ju je prebaciti s vanjske strane bedema uz pomoć dizalice, ali i to je složeno jer unutar bedema nema dovoljno manevarskog prostora. Na kraju smo odlučili da zapovjedni most uopće nećemo dovoziti u prostor muzeja. Pričekat ćemo najavljenu selidbu muzeja na neku lokaciju uz more.
Muzejski fundus povijesnih brodova i ostalih predmeta je već toliko velik da osim selidbe nemamo druge solucije. Najprirodniji prostor za budući smještaj Pomorskog muzeja, zajedno sa svim njegovim brodovima, jest dio napuštene zgrade nekadašnjeg "Dalmacijavina" u Gradskoj luci - smatra Lozo, ravnatelj najvećeg pomorskog muzeja na istočnom Jadranu.

Najveći propeler na svijetu
Prema tvrdnjama pomorskih krugova, sačuvani "Jožin" propeler ‘Z-pogona' (pogonski sustav bez osovine, op.a.) najveći je na svijetu. Propeler je promjera metar i pol, a ‘Z-noga' dva metra. Takvi se sustavi više ne proizvode i riječ je o pravom tehničkom raritetu.

Junak Sueskog kanala
"Veli Jože" je iz morskih dubina izvukao više od dvije tisuće brodova i olupina. Svjetsku slavu stekao je kao sudionik velike akcije čišćenja Sueskog kanala 1957. godine.
"Veli Jože" je bio i mostograditelj koji je sudjelovao u izgradnji Šibenskog mosta, Paškog mosta, mosta kod Rogotina, zatim u vrijeme Domovinskog rata pomogao izgraditi spasonosni pontonski most kod Novskog ždrila...
Zadnji "Jožin" posao bilo je polaganje betonskih blokova lukobrana Marine "Kaštela" 2004. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr