• hr
  • en
  • de
  • it

Počele pripreme za Rio 2016.!

U 2012. hrvatski su jedriličari u seniorskoj konkurenciji olimpijskih disciplina osvojili svjetsko srebro (Tonči Stipanović u Laseru), svjetsku broncu i europsko zlato (Šime Fantela i Igor Marenić u 470), europsku broncu (Ivan Kljaković Gašpić u Finnu), zauzeli dva četvrta mjesta na EP (Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, Enia Ninčević i Romana Župan u 470), jedno peto mjesto na EP (Tina Mihelić u Laser Radialu), te nastupili na OI u rekordnih osam disciplina s 12 sportaša. Na OI 2012. CRO jedra su jedrila tri finala: 4. je bio Stipanović, 5. Kljaković Gašpić, a 6. Fantela i Marenić. Iako nije osvojena olimpijska medalja to su najbolji rezultati na OI u povijesti hrvatskog jedrenja. U juniorskoj konkurenciji sjajnu godinu imala je Anja Hamerlitz koja je osvojila svjetsku i europsku broncu u juniorskom Laseru 4.7. Obraz veterana osvijetalo je Minski Fabris osvojivši naslov europskog prvaka u Finnu. Pridodajmo tome i lijepi uspjeh modelara, srebro za Zvonka Jelačića na nedavnom EP u Cresu.
- Možete biti ponosni na rezultate koje ste ostvarili, rezultat je to truda cijelog teama, i iako olimpijska medalja nije osvojena hrvatsko jedrenje ima rezultate kakvima se malo tko može pohvaliti. A medalja će u Riu doći, siguran sam. HOO će u prosincu definirati projekt RIO 2016. - kazao je između ostalog predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša.
Na svečanosti kojom su hrvatski jedriličari zaključili iznimno uspješan četverogodišnji ciklus naše rezultate su pozdravili i pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, povjerenik za sport predsjednika RH Branko Tušek, i brojni drugi uzvanici. U dopisu upućenom iz ureda predsjednika RH Ive Josipovića između ostalog stoji: „Ova olimpijska godina potvrdila je visoko mjesto hrvatskog jedriličarskog sporta u svijetu, čime se ponosimo i čemu se radujemo."
U ime nagrađenih sportaša zahvalio se Tonči Stipanović, vlasnik dvaju najboljih rezultata ove godine, svjetskog srebra i četvrtog mjesta na OI.
- Hvala cijelom teamu koji stoji iza nas, mogu samo reći da ćemo se mi kao i uvijek truditi da damo sve od sebe i postignemo što bolji rezultat. Pripreme za Rio su već počele - kazao je skromno jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskom samcu.
Olimpijske igre 2016. godine djeluju u ovom trenutku možda vremenski daleko, ali posao za HJS već kreće. Iduće godine jedri se premijerni Europski kup, Mediteranske igre na rasporedu su krajem lipnja, u rujnu je u Španjolskoj već test event za SP 2014. koje nosi prvih 50 % olimpijskih normi...Kreće novi olimpijski ciklus, gotovo cijela jedriličarska reprezentacija 2012. na sigurnom je putu za Rio.

Izvor: www.hjs.hr