• hr
  • en
  • de
  • it

Počele pripreme za prvenstvo svita - na balote među ribicama

Novo svjetsko, i to otvoreno prvenstvo, Dalmatinci imaju, ovaj put oni iz Dugog Rata, koji su osmislili morske balote. Momci, njih šest, uz svesrdnu podršku fotoreportera Ante Čizmića iz agencije Cropix, organizirali su nadmetanje na pijesku Duća. No ne, kako bi se očekivalo, na zjogu kopnenom, nego u moru.
E sad, kako se to balote igraju u moru? Kako se uopće zna tko je bolji, tko je bliže bulinu uvaljao, tko će pobijediti, koji punti se broje?
Sa svim tim pitanjima zasuli smo momke, i to redom: Marka Galiota, popularnog Zelu Vlaja iz Vrlike, kako mu protivnici tepaju, 33-godišnjeg majstora koji obrađuje kamen, ujedno i rukometaša dugoratskog kluba Hrvatski dragovoljac. Pa Joška Ivaniševića, 34-godišnjaka kojeg krasi neobični nadimak. Prevara ga zovu, iz Krila Jesenica je i momak je također bio rukometaš, i to vrhunski vratar, sada u ulozi tajnika kluba, uposlen u omiškoj tvornici "Omial". Balote u ruku je uzeo i za nas zaigrao i Jozo Brzović, 26-godišnjak iz Dugog Rata koji radi u tvrtki za proizvodnju ribarske opreme, a i skiper je na Cetini na rafting-turama.

Stiglo i ‘gorivo'
Vještinu s balotama, koje su malo teže od onih uobičajenih, po kilogram se mjeri u svakoj, dok bulin ima negdje oko pola kilograma i od bakelina su izgrađene, demonstrirala su nam i braća Pleić. Ivan, koji u kalendaru broji 26 godina, a Munja mu je nadimak, nezaposleni je magistar kineziologije koji trenutno u rukometnom klubu obavlja dužnost trenera škole rukometa, te brat mu mlađi Frane (23), perspektivni pivot, i do reprezentacije u mlađim uzrastima je dogurao, no ozljeda je ovog električara, kojeg krasi nadimak Vepar, odvukla izvan rukometnog terena. A kako su braća iz Novih Sela, iz omiške Zagore, uz Vrličana Marka, odmah se prvenstvo proglasilo - svita i Vlaja u balotama.
Mjere za teren nema, samo da more ne bude preduboko, do metra je najbolje. Ovdje u Dućama pijesak pruža najbolji teren, samo je problem kada se previše hoda, pa se zamuti more - dok se i on sprema za suđenje i to ozbiljno, kazuje nam Armando Terzić, umirovljenik iz Dugog Rata, sada u ulozi suca kojeg krasi dvije bitne stvari.
Prva je maska za ronjenje, a druga metar od trstike. Jer treba u moru, na dnu, izmjeriti udaljenost jedne balote od druge, koja je bliže bulinu.
No zato su i balote, ove s prefiksom - morske, drugačije od onih klasičnih, kopnenih. Osim težine i samog materijala od kojeg su napravljene, krasi njih i neobična boja - jedan par je u zeleno opituran, drugi u crveno, a one smeđe imaju na sebi i crvenu točku. Sve zbog bolje vidljivosti u moru.
- Problem nastaje kada se digne maestral, stigne s njim i val, pa uzburka pijesak i sliku mi zamuti. A balote treba sinjat i vidjeti na morskom dnu koja punte nosi - Armando nastavlja s našom edukacijom o novoj igri u Hrvata, bolje reći u Dalmatinaca, koji je planiraju i patentirati, zaštititi, te dogodine, pred kraj ljeta, i nove ekipe dovesti, čak i one izvan granica Lijepe naše... Organizirati i svjetsko prvenstvo, pa nek svi zaigraju u pijesku, morskom dakako, ovu igru za koju igrač mora imati oko sokolovo i mirnu ruku.
I dok mi upijamo sve o pravilima, ako ih uopće i ima - tek se oni, naime, šminkaju do u detalje: igra se u dva puta dobivenih 11 punata - dotle momci imaju zagrijavanje. Ozbiljno su se uskakali igrajući odbojku, opet onu - morsku. Mreža je razapeta, a i s plutima te konopima su na valovima iscrtani okviri terena.
- Evo vam i goriva - s kopna stiže i šesti igrač, o Ivici Martiću se radi, 35-godišnjaku iz Duća, uposlenom u tvrtki za izradu PVC stolarije, no po vokaciji i ljubavi spram moru - ribar je on kojem tepaju Neustrašivi. On se pobrinuo i za gorivo tijekom igre, tekuće dakako - stigle su pive u limenkama, koje su odmah ubačene u hladnjak.
Onaj morski naravno, jer more blizu ušća Cetine itekako je prohladno pa su i balotaši tijekom igre cvokotali, kao i vaš fotoreporter te novinarka.
- Igra ide - strogo Armando naređuje prvo bacanje bulina, dok ga netko od šestorke provocira:
- A nisi dobro zjog polio! (op.a. - zjog na kopnu uvijek mora biti malo vlažan zbog manje prašine)
I igra je krenula - no ovdje valjanja nema - balota se baci pa tko je bio precizniji. Nema nade i očekivanja da će se još malo zakotrljati, ovdje kada balota u more padne, samo se u pijesak ukopa!
- Ajde bliže, evo ga ovdje, pred mojim trbuhom je bulin - viče Vepar, navodeći svog igrača da što preciznije baci balotu, jer punti se broje!
- Ovo je sporno, idemo miriti, predah - diktira iz mora sudac Armando, te s maskom i disalicom zaranja i s trskom mjeri udaljenost između balota i bulina. Prihvatio se ozbiljno posla sudac, ipak se o prvenstvu svita i Vlaja u morskim balotama radi, a momci opet u ulozi - zafrkanata!
Jedan od njih, dok Armando mjeri pri zaronu, stavlja mu prst u disalicu! Diskvalifikacije naravno - nema...

Omeo ih vitar
No zato ima pregršt narudžbi - trojka jedna provocira drugu što će im na meniju biti kada ih dobiju - onaj želi ribu, drugi meso, no glavno je da se o gradelama radi. I piva da ima...
I igra ide dalje, punti se broje, plaža iz minute u minutu sve punija brojnih znatiželjnima koji s kopna prate događanja u moru. U tren oka morske balote postale - turistička atrakcije u Dućama!
I navijati se krenulo, kupači su pljeskom nagradili majstorije meštara od morskih balota, a momci sve žešći u brojenju punata.
Bliže se onih 11 pobjedničkih, no i oblaci se gomilaju te skrivaju sunce, a s njima i maestral stiže. I on je jedini neprijatelj morskih balota. Donese u "dotu" maestral valove, uzburka se more, pijesak zamuti i vidljivost na dnu mora anulira i prekid igre donese...
Nema uvjeta za nastavak - sudački odsvira Armando, a momci bez pobjednika ipak dogovaraju večeru.
Nema pobjede, no ima spize i dogodine novog prvenstva - uglas rezimiraju, te prezadovoljna šestorka napušta morski teren, planirajući ove zime utanačiti detalje novog sporta - balota s morskih štihom... 

MASKA i TRSTIKA
Suca krase dvije bitne stvari: prva je maska za ronjenje, a druga metar od trstike...2x11 Igra se u dva puta dobivenih 11 punata
NEVOLJA
Jedini neprijatelj morskih balota je maestral. Dovede u "dotu" valove, uzburka se more, pijesak zamuti i vidljivost na dnu mora anulira i prekid igre donese...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr